instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Privreda

U Bečeju besplatne obuke za gerontodomaćice

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 1. februar 2022. • 14:24 •

U Bečeju besplatne obuke za gerontodomaćice

U Bečeju se u hotelu „Zlatna obala“ održava besplatna obuka za gerontodomaćice, koju pohađa desetak polaznica.

Reč je o projektu koji sprovodi Centar za podršku i inkluziju Help net u okviru programa „Migracije za razvoj“ Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, a koji za cilj ima da polaznicima pruži znanja i veštine iz oblasti pomoći u kući starijim osobama. Pored toga, akcenat je i na psihosocijalnoj podršci korisnicima usluga u cilju boljeg snalaženja u okolnostima krize nastale usled pandemije korona virusa.

Program je posebno usmeren na sprečavanje cikličnih migracija i pružanje mogućnosti povratnicima, posebno onima koji se vraćaju iz Nemačke, da steknu neophodna znanja i dobiju mogućnost za rad i unapređenje svog ekonomskog položaja i položaja na tržištu rada.

Osim teorijskih znanja, polaznici će proći kroz dvomesečnu praksu, nakon koje će imati mogućnost da se zaposle. Svima koji uspešno prođu kroz proces obuke biće dodeljeni sertifikati koje izdaje Republički zavod za socijalnu zaštitu.

Među polaznicama je i Branislava Fanić, koja je trenutno nezaposlena i nada se šansi u ovoj oblasti socijalne zaštite.

Polaznice obuke iz Bečeja praktična znanja sticaće u Ustanovi socijalne zaštite "Naša čuvarkuća“, koja je takođe deo ovog projekta.

Tokom trajanja programa svim polaznicima je omogućena besplatna pomoć Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru u procesu njihove socijalne i ekonomske integracije u Srbiji.

Program obuhvata 120 polaznika, a osim u Bečeju, ove obuke se održavaju u Bogatiću, Beloj Palanci i Raškoj.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena