instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Privreda

Na proleće 2023. radovi na izgradnji novog postrojenja JP „Toplana“

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 24. maj 2022. • 10:27 •

Na proleće 2023. radovi na izgradnji novog postrojenja JP „Toplana“ Dejan Vuković, direktor JP "Toplana" Bečej

U narednoj godini Javno preduzeće „Toplana“ Bečej trebalo bi da realizuje investiciju vrednu oko 7 miliona evra, najavio je direktor Dejan Vuković. Reč je o projektu „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji“ koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a koji se tiče dekarbonizacije zemlje, smanjenje zagađenja vazduha i povećanja udela obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja.

Bečejska „Toplana“ bi u budućnosti koristila geotermalnu energiju kao izvor grejanja, što znači da bi izgradila postrojenje sa toplotnom pumpom i kotlom za sagorevanje metanskog gasa.

Do sada urađena brza studija koja pokazuje opravdanost investiranja u ovakav projekat, sledeća faza nakon potvrde zainteresovanosti lokalne samouprave je izrada detaljne studije sa idejnim rešenjima. Do investicije bi, prema rečima direktora JP „Toplana“, trebalo da dođe na proleće 2023. pa bi tako novi sistem daljinskog grejanja trebalo da bude u funkciji za grejnu sezonu 2023/2024, kazao je on.

Za novi pogon bila bi iskorišćena geotermalna bušotina, koja je u vlasništvu Opštine Bečej, kao i gas koji se izdvaja iz te vode putem degazatora.

Na daljinski sistem grejanja u Bečeju trenutno je priključeno oko 1.150 domaćinstava i privrednih subjekata. Procene su da bi, ukoliko investicija bude realizovana, trebalo rekonstruisati više od 50 odsto distributivne mreže.

Podsetimo da je krajem prošle godine započeta je izgradnja toplovoda od geotermalne bušotine do sportskog centra, a za ove radove Opština Bečej je dobila 33 miliona dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Realizacijom ove investicije stvoriće se uslovi za grejanje te ustanove putem tople vode iz geotermalne bušotine.

Realizacijom ove investicije JP „Toplana“ obezbedilo bi energetsku nezavisnost. Između 80 i 90 odsto energije za grejanje preduzeće bi koristilo iz sopstvenih izvora, odnosno geotermalne bušotine, kazao je Vuković.

Inače, kreditno zaduženje je na period od 15 godina, s tim da grejs period traje tri godine, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 1 odsto. Kredit podiže država, a JP „Toplana“ će biti korisnik sredstava. Iznos bespovratnih sredstava je 20 odsto, uveravanja su da će država preuzeti još oko 20 odsto, kazao je Vuković na sednici Skupštine opštine Bečej, koja je dala saglasnost za učešće u ovom projektu.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad