instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Privreda

Grejanje uz racionalno korišćenje energenata

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 21. oktobar 2022. • 11:58 •

Grejanje uz racionalno korišćenje energenata Dejan Vuković, direktor JP „Toplana“ Bečej

Javno preduzeće „Toplana“ Bečej prethodnih dana otpočelo je sa grejanjem svojih korisnika, u skladu sa važećom odlukom, preporukama Ministarstva energetike i Vlade Srbije, objašnjava direktor Dejan Vuković.

Naime, nakon izvršene provere sistema daljinskog grejanja, toplih i hladnih proba, usled niskih jutarnjih temperatura pušteno je grejanje u gradski sistem, uz poštovanje racionalnog korišćenja energenata, kaže direktor.

Kada je reč o poslovanju „Toplane“, ona je prošle godine ostvarila dobitak u visini od oko 13,6 miliona dinara, koji je iskorišćen za pokriće gubitaka iz ranijih godina, koji iznose oko 80 miliona dinara.

Podsetimo da je JP „Toplana“ obuhvaćeno projektom „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji“ koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a koji se između ostalog, odnosi na povećanje udela obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja.

Ukupna investicija je vredna između 7 i 8 miliona evra i ona obuhvata izgradnju postrojenja za korišćenje geotermalne energije, rekonstrukciju vrelovoda i toplotnih podstanica.

Ovaj projekat bi trebalo da se finansira putem kredita, na 15 godina sa 3 godine grejs perioda i sa kamatnom stopom od 1 odsto.

Studije koje se trenutno rade treba da budu završene do kraja novembra, kaže Vuković i dodaje da celokupan proces vodi Evropska banka za obnovu i razvoj.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad