instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Sport

Vreme je za sport: Osnovci pohađaju košarkaške sekcije

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 17. decembar 2021. • 17:43 •

Vreme je za sport: Osnovci pohađaju košarkaške sekcije

Košarka je jedna od onih kolektivnih igara za koju obično kažemo da smo na ovom podneblju talentovani. Ali, talenat je samo deo onoga što je dovelo do velikih uspeha naše košarke. Drugi, i važniji deo je oduvek bio dobar rad i dobar sistem. On počinje već u osnovnim školama gde na časovima fizičkog i na košarkaškim sekcijama deca prvo upoznaju čarobnu igru pod obručima, a veliki broj te dece kasnije nastavi da trenira u nekom od klubova. Posetili smo nekoliko takvih sekcija i pokušali da otkrijemo šta za učenike znači mogućnost igranja košarke u školi. Mladen Saulić kaže da znači mnogo, i pored toga što već uveliko trenira u klubu.

— Kada sam igrao košarku sa drugarima shatio sam da mi se taj sport sviđa više nego drugi, i posvetio sam mu se. Sekcije su mi veoma važne jer se na njima naš školski tim uvežbava i priprema za takmičenja. Osnovni cilj nam je da se u ovoj škoskoj godini plasiramo na međuokružno takmičenje — rekao je Mladen.

Njegova nastavnica Minja Lazin veruje da su sekcije važne za upoznavanje dece sa određenim sportom, kao i za dodatno uvežbavanje onih učenika koji već imaju košarkaška iskustva.

— Imamo dosta dece na sekcijama, kolektivni sportovi su posećeni jer je lepo druženje i zabavno je učenje elemenata tog sporta. Sa druge strane, sekcije su nam veoma važne jer je malo časova fizičkog u redovnoj nastavi. Osim toga, deca ovde razvijaju osećaj za fer plej, odnosno stiču prave takmičarske osobine. Za  one koji još nisu počeli da pohađaju neku sekciju treba reći da su mnogi benefiti od bavljenja sportom u školi. Upoznavanje vršnjaka iz drugih škola, iz drugih gradova, prijateljsva koja stvaraju za čitav život i na kraju radost kada nešto osvoje na takmičenjima širom zemlje, koju opet kroz putovanja na razna takmičenja mogu i bolje da upoznaju — rekla je Mina.

Uporedo sa košarkaškom sekcijom za dečake, u OŠ „10. oktobar” sekciju pohađaju i učenice koje su poslednjih godina sve uspešnije. Ova škola ima bogato košarkaško nasleđe, a nastavnica fizičkog vaspitanja Dejna Baki trudi se da svoje učenice  povede putem uspeha koje su neke ranije generacije postizale, počev od davnih šezdesetih godina.  I čini se da u tome uspeva pošto su njene učenice ove godine osvojile prvo mesto na međuokružnom takmičenju.

— Za mene ovaj uspeh naše škole mnogo znači, posebno što sam i trener devojčica. Pojedine učenice su počele kod mene da treniraju i povukle su i druge devojčice. Finalna utakmica na okružnom takmičenju je zaista bila za pamćenje. Hana Damjanović obezbedila je produžetak trojkom, posle smo pobedile i plasirale se na međuokružno takmičenje i SOŠOV. Ove sekcije deci mnogo znače. Na časovima možemo da vidimo za koji sport dete ima afinitet i onda da ga usmerimo ka tom sportu, ne fosriram košarku ali kao košarkaškom treneru znači mi što imamo veliki broj zainteresovanih devojčica. Kod nas, puno dece je počelo da se bavi košarkom u petom razredu zahvaljujući drugaricama koje su ih povukle za sobom, što je lep i pozitivan primer — kazala je nastavnica Dejna.

Kao što vidimo, interesovanje za košarku ne manjka, a često prve košarkaške korake dečaci i devojčice prave u salama ili na otvorenim terenima svojih osnovnih škola. Verujemo da se među njima kriju neki novi Bogdan Bogdanović ili Sonja Vasić, ali dok ne porastu do seniorskih reprezentacija, najvažnije je da uživaju u jednoj od najlepših igara sa loptom koju je čovek osmislio.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena