instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Turizam

Za najbolju kobasicu na svetu važan JEDAN sastojak

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 27. februar 2023. • 12:32 •

Za najbolju kobasicu na svetu važan JEDAN sastojak

Uprkos vremenskim neprilikama, 39. „Kobasicijada“ u Turiji okupila je veliki broj posetilaca, ljubitelja vojvođanskih specijaliteta, u prvom redu njenog veličanstva – domaće kobasice.

Nadaleko čuvenu gastronomsku manifestaciju otvorila je ministarska poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković.

Turinci su ove godine napravili kobasicu dugačku dva kilometra i 39 metara, težine dve i po tone. Za izradu najduže kobasice na svetu bilo je potrebno više od 28 krmača, pojedinačne težine veće od 250 kilograma. Na najdužoj kobasici na svetu nedelju dana je konstantno radilo 40 ljudi, po smenama.

Tradicionalan vojvođanski način pripremanja kobasice podrazumeva malo vode u labošu, a kada kobasica pusti svoju mast, treba je probosti kako bi u vodu pustila začine i tako se kuvala do samog kraja.

Za dobru kobasicu najvažnije je lepo, čisto meso, kao i dobri, prirodni začini – so, paprika, beli luk i biber, kaže Vojislav Mirković, koji po 29. put učestvuje i pravi kobasice na turijskoj manifestaciji.

Inače, posetioci su imali prilike da kupe suvu, svežu i roštilj kobasicu, kao i brojne druge delikatese od svinjskog mesa koje su nudili izlagači iz cele Srbije. Organizatori kažu da se u proseku tokom tri dana, koliko traje kobasicijada, proda više od 5.000 parčadi kobasica od po 200 grama.

Podsećanja radi, turijska „Kobasicijada“ je u Ginisovu knjigu rekorda ušla 2013. godine, a tada su Turinci napravili kobasicu dugačku dva kilometra i 29 metara.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena