instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Zdravlje

Oko 60 odsto dece ima loš posturalni status

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 5. novembar 2021. • 14:23 •

Oko 60 odsto dece ima loš posturalni status Merenje posturalnog statusa kod dece (TV Bečej)

Merenja posturalnog statusa, držanja tela kod dece pokazuju da oko 60 odsto njih ima barem jedan vid deformiteta, a da samo 10 odsto nema nikakvih poremećaja. U cilju ranog otkrivanja i pravilnog držanja, rasta i razvoja dece, Opština Bečej u saradnji sa Savezom sportova opštine Bečej i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu sprovela je merenje posturalnog statusa i statusa kičme kod najmlađih stanovnika opštine.

Reč je o tradicionalnoj aktivnosti kojom je ove godine obuhvaćeno oko 100 đaka iz OŠ „Zdravko Gložanski“ Bečej i OŠ „Svetozar Marković“ Bačko Gradište.

Višegodišnje analize pokazuju da veliki broj dece ima loš posturalni status. Pre desetak godina posturalne poremećaje imalo je 30 odsto dece, a danas je taj broj udvostručen.

Za optimalnu dijagnostiku i proveru kičmenog stuba kod dece koristi se najsavremenija tehnologija.

Nakon testiranja, svi roditelji dobijaju izveštaj o statusu deteta i preporučene vežbe koje je potrebno sprovoditi na dnevnom nivou.

Plan je da se ova merenja ponove na proleće i da se tom prilikom obuhvate đaci iz drugih škola sa teritorije opštine Bečej.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena