instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Zdravlje

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

TV Bečej • Sanja Milenković • 1. februar 2023. • 11:18 •

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima Slađana Gajinov, otorinolaringolog u Domu zdravlja Bečej

Sa ciljem borbe protiv pušenja kao velikog globalnog, ali i nacionalnog zdravstvenog problema, svakog 31. januara obeležava se Nacionalni dan bez duvanskog dima. Duvan je u Evropu i Aziju stigao u 16. veku gde je brzo postao popularan, dok su njegov štetan uticaj i povezanost sa rakom pluća otkriveni tek u kasnim dvadesetim godinama prošlog veka, kada su počele i prve kampanje protiv ove nezdrave navike.

Pušenje se smatra i rizičnim faktorom za razvoj raka grla, a naročito štetnu kombinaciju predstavlja udruženo delovanje cigareta i alkohola.

Savremene medicinske metode  i oprema danas nude različita rešenja za prevenciju i lečenje ovih bolesti.

Preventivni pregledi, naročito kada su u pitanju pušači, preporučuju se barem jednom godišnje, što je posebno važno ukoliko su primetili neke od pomenutih simptoma. Ne treba zanemariti ni kategoriju pasivnih pušača, uključujući i decu koja često na taj način udišu dim u zatvorenim prostorijama.

Podsećamo da je Republika Srbija od 2006. godine potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana, 2007. godine je usvojena i Nacionalna strategija kontrole duvana, a od 2010. godine u našoj zemlji je na snazi Zakon o zaštiti snanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad