redovno-pracenje-rasta-dece-vazno-za-rano-uocavanje-odstupanja
instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Zdravlje

Redovno praćenje rasta dece važno za rano uočavanje odstupanja

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 14. decembar 2023. • 09:19 •

Redovno praćenje rasta dece važno za rano uočavanje odstupanja

Predškolska ustanova „Labud Pejović“ Bečej uzela je učešće u projektu „Značaj praćenja linearnog rasta dece“, u okviru kojeg je najpre za medicinske sestre na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, održano predavanje na temu značaja redovnog praćenja rasta i razvoja deteta, a potom i za članove saveta roditelja.

Cilj edukacije je blagovremeno otkrivanje poremećaja funkcije lučenja hormona rasta koji može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Projekat sprovodi Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije i Udruženje pedijatara endokrinologa sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ na Novom Beogradu.

Poremećaj funkcije lučenja hormona rasta za posledicu može imati nizak rast, prerani ulazak u pubertet, kao i visok rast. Nakon ustanovljavanja eventualnog problema, može se na vreme početi sa adekvatnom hormonskom terapijom.

Dete je najbolje meriti jednom godišnje, dok je minimalni razmak između dva merenja šest meseci i to ukoliko se uoči poremećaj u rastu, kaže doktorka Todorović.

Za svako dete biće vođena karta rasta, u koju će se unositi telesna visina. Predškolska ustanova je dobila pokretni stadiometar kojim će medicinske sestre meriti decu, uz saglasnost roditelja.

Jednom godišnje ti rezultati merenja će se slati lekarima pedijatrima na Institut, a oni će, u skladu sa svojim procenama, ukoliko bude bilo potrebe, zvati roditelje određene dece za koju smatraju da postoje neka odstupanja u rastu.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad