instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Zdravlje

Ko će moći da ostvari pravo na subvenciju prenatalnog testa?

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 24. maj 2024. • 08:41 •

Ko će moći da ostvari pravo na subvenciju prenatalnog testa? Foto: Pixabay (Ilustracija)

Pred odbornicima Skupštine opštine Bečej iduće nedelje 30. maja naći će se ukupno 17 tačaka dnevnog reda, između ostalog, i predlog Odluke o uslovima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za neinvanzivne prenatalne testove.

U obrazloženju ovog dokumenta navodi se da se njome utvrđuju šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u cilju rane detekcije hromozomopatije i smanjenja komplikacija nastalih usled invanzivnih prenatalnih testova.

Pravo na dodelu finansijske pomoći za neinvanzivne prenatalne testove moći će da ostvari trudnica koja u trenutku podnošenja zahteva ima na teritoriji Opštine Bečej prebivalište najmanje godinu dana.

Pored toga, treba da ispuni i jedan od uslova: da ima loš rezultat dabl i/ili tripl testa, da ima opterećenu porodičnu anamnezu (ona ili otac deteta imaju potomstvo sa genetskim sindromima, ili postoje genetski sindromi u direktnom linijskom srodstvu do trećeg stepena kod trudnice ili oca bebe), trudnica koja je imala smrt ploda u trudnoći, trudnica sa blizanačkom ili višestrukom trudnoćom, trudnica sa sindromom nestajaćeg blizanca, trudnica koja je imala tri ili više spontanih pobačaja.

Visina finansijske pomoći iznosi 40.000 dinara, iznos se refundira jednokratno. Ova vrsta pomoći može se odobriti istoj trudnici više puta sve dok ispunjava uslove, navodi se u dokumentu.

Kada budu podnosile zahteve za subvencionisanje prenatalnih testova, trudnice će morati da dostave i odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, kao i fotokopiju medicinskog izveštaja o urađenom prenatalnom testu i fotokopiju fiskalnog računa, kao i potvrdu iz banke o važećem tekućem računu, na koji će joj sredstva biti refundirana.

Ukoliko ovaj predlog Odluke o uslovima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za neinvanzivne prenatalne testove bude usvojen na predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta, na snagu će stupiti osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Bečej".

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena