Yunet
 

Društvo

Banatski zaštitari prirode o idejnoj utemeljenosti ekološki svesnog delovanja kroz predavanja i kreativne radionice

TV Cink • Redakcija TV Cink • 4. novembar 2021. • 16:52 •

Banatski zaštitari prirode o idejnoj utemeljenosti ekološki svesnog delovanja kroz predavanja i kreativne radionice

Članovi udruženja i ekološki aktivisti iz Vršca, Kovina, Bele Crkve, Novog Kneževca, Mokrina i Novog Bečeja okupljeni u mrežu ekoloških organizacija pod Banatska platforma učestvovali su na trodnevnom seminaru pod nazivom „Idejna utemeljenost ekološki svesnog delovanja“. Kako je rekla koordinatorka projekta, pravo je vreme da se osvrnemo i vratimo korak unazad, da se podsetimo koje su to stvari zbog kojih uopšte ulazimo u zaštitu životne sredine, te je upravo jedan od ciljeva projekta da dodatno motiviše ekološka udruženja.

U tri dana, koliko je seminar trajao, učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanjima na temu koja se tiču idejnog utemeljenja, rodne ravnopravnosti i neformalnog obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine. Pored toga, održane su i dve umetničke radionice koje su poslužile da se učesnici na kreativan način povežu sa prirodom, i to kroz radionicu oblikovanja gline i muzičku radionicu udaraljki gde su kao instrumenti poslužili stari i odbačeni predmeti iz svakodnevne uptrebe. Učesnici su na ovaj način

Banatska platforma oformljena je 2015. godine sa ciljem da umreži organizacije iz svake banatske opštine u platformu koja služi kao mehanizam koji prati predpristupne pregovore sa Evropskom unijom, a poseban je akcenat na oblasti koje se tiču zaštite životne sredine, poljoprivrede, veterine i ispravnost hrane kao oblasti najvažnijih za područje Banata.

Nosilac projekta je ekološko udruženje „Avalon“ iz Vršca, u okviru programa EKO-SISTEM koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska. Partneri na projektu su Ekološko udruženje „Aurora“ iz Bele Crkve, Eko centar Tisa iz Novog Kneževca i Eko Zona iz Kovina. Projekat je usmeren ka ekološkim aktivistima na području Banata, i planirano je održavanje još dva trodnevna seminara na području srednjeg i južnog Banata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena