Yunet
 

Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja

TV Cink • Redakcija TV Cink • 24. januar 2022. • 14:23 •

Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan obrazovanja, te se ovom prilikom podećamo da je obrazovanje pravo svakog čoveka i treba da bude dostupno svakom detetu. Poseban akcenat stavljen je na obrazovanje dece koja dolaze iz siromašnih područja i marginalizovanih socijalnih grupa. Time se vode i zaposleni u Gimnaziji i stručnoj školi „Dositej Obradović“.

Stručni saradnik-psiholog u školi Radojka Francuski istakla je da je težnja škole da se učenicima da prostor da aktivno donose odluke u nastavnom procesu, i to kroz njihovo učešće na raznim projektima, radionicama i aktivnostima u kojima ne učestvuju samo kao posmatrači, a sve u cilju njihovog uključivanja u život zajednice.

Međunarodni dan obrazovanja ustanovljen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2018. godine i u svetu se obeležava od 2019. Podaci organizacije UNESKO iz 2021. godine pokazuju da 265 miliona dece i tinejdžera širom sveta nema pristup obrazovanju, stoga je cilj obeležavanja ovog dana usmeravanje pažnje vlada i javnosti na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena