Yunet
 

Društvo

U Senti i Novom Kneževcu obeležena godišnjica stradanja Srba Gornjeg Potisja aprila 1941. godine

TV Cink • Radovan Nježić • 20. april 2022. • 13:01 •

 U Senti i Novom Kneževcu obeležena godišnjica stradanja Srba Gornjeg Potisja aprila 1941. godine

U organizaciji Kulturno-istorijskog društva „Jovan Muškatirović“ i Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac“  parastosom i polaganjem venaca ispred spomenika stradalim na pravoslavnom groblju u Senti, kao i na keju na Tisi, obeležena je osamdeset prva godina stradanja senćanskih Srba od mađarskih honveda aprila 1941. godine. Kako je istakao upravnik Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac“ Miroslav Basarić po prvi put je godišnjica stradanja obeležena i na tiskom keju, gde su aprila 1941. godine mnogi građani Sente bili ubijeni i bačeni u reku.

Tokom aprilskog pogroma stradao je najmanje pedeset jedan građanin Sente, dok je tokom čitave okupacije nastradalo preko četiri stotine senćanskih Srba. Prema rečima  direktora Muzeja žrtava genocida Dejana Ristića građani Sente su stradali samo zato što su bili neželjenog identiteta odnosno Srbi i pravoslavci.

Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ je parastosom i polaganjem venca u reci Tisi obeleželi godišnjicu stradanja civila i vojnika iz Novog Kneževca kao i pilota Jugoslovenske kraljevske avijacije stradalim tokom aprilskih događaja 1941. godine. Novokneževčani Mirko Marjanović, Dragoljub Zdravković i Zdravko Ivkov pogubjenji su i bačeni u Tisu od strane mađarskih honveda iz Stare Kanjiže aprila 1941. godine. Dugo godina se sećanje na ove ljude i događaje nije obeležavalo i naša moralna obaveza je da to ispravimo, rekao je ispred udruženja „Đorđe Servijski“ istoričar Radovan Horvatov.

Aprilski dani 1941. godine bili su izuzetno krvavi i dramatični. Pored stradanja civila u Senti i Novom Kneževcu, stanovništvo je stradalo i u Horgošu, Martonošu, Kanjiži, Srpskom Krsturu, Padeju. Veoma je važno da parastosima i negovanjem kulture sećanja sačuvamo ljude od zaborava, zaključio je istoričar Horvatov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad