Yunet
 

Društvo

U Đali otkrivene ploče dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata i srpskim civilnim žrtvama Mađarske revolucije 1849.

TV Cink • Radovan Nježić • 28. jul 2022. • 15:25 •

U Đali otkrivene ploče dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata i srpskim civilnim žrtvama Mađarske revolucije 1849.

Intoniranjem državne himne,  u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, predsednika opštine Novi Kneževac dr Radovana Uverića, gostiju iz Sente, Mokrina i Novog Miloševa, kao i mnogobrojnih meštana svečano su osvećene i otkrivene spomen ploče dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata i nevino nastradalim meštanima Đale tokom mađarske revolucije 1849. godine. Potomci đalinskih dobrovoljaca koji su bili prisutni na svečanosti, zahvalni su što se uspomena na njihove pretke nije zaboravila.

Na ploči koja je predviđena za dobrovoljce, nalaze se i imena učesnika Velike narodne skupštine od 25. novembra 1918. godine iz Đale na kojoj je došlo do prisajedinjenja naših krajeva Kraljevini Srbiji, kao i imena učesnika Velikog narodnog zbora srpskog stanovništva segedinskog trougla od 20. juna 1919. godine koji je održan u Đali, a na kome je traženo da pomenuta oblast pripadne novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Predsednik opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić je ovom prilikom istakao da je ovo četvrto mesto u našoj opštini koje je na dostojan način obeležilo sećanje na dobrovoljce iz Prvog svetskog rata, i naglasio da je njihov čin dobrovoljnog stupanja u srpsku vojsku temelj slobode naroda severnobanatskog kraja.

Na samoj svečanosti osvećenja i otkrivanja spomen ploča, pored predsednika opštine dr Radovana Uverića, prisutnima su se obratili i Sava Kljajić, potomak dobrovoljca, koji je pročitao odlomke iz svoje brošure posvećene dobrovoljcima. Istoričar i novinar Radovan Nježić  pročitao je odlomak iz dela Borislava Pekića „Sabrana pisma iz tuđine“ o odnosu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i osvrnuo se na broj dobrovoljaca iz Novokneževačke opštine, i nekadašnjeg Turskokanjiškog sreza. U budućnosti je planirano da se podizanjem spomen ploče dobrovoljcima iz nekadašnje Turske Kanjiže i Jozefova, opština Novi Kneževac oduži na dostojanstven način svim dobrovoljcima koji su potekli sa njene teritorije, zaključio je Nježić u svom obraćanju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena