Yunet
 

Društvo

Istraživanje lokaliteta Moriške kulture u blizini sela Rabea kod Novog Kneževca

TV Cink • Radovan Nježić • 8. septembar 2022. • 12:43 •

Istraživanje lokaliteta Moriške kulture u blizini sela Rabea kod Novog Kneževca

U blizini sela Rabea na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije grupa američkih studenata arheologa predvođena profesorom doktorom Ejmi Jeruša Nikodemus sa univerziteta Viskonsin La Kros, vršila je istaživanja praistorijskog lokaliteta Moriške kulture  Siget Aranka.  Kako je istakla profesorka Ejmi Nikodemus, od 2005. godine istražuje lokalitete moriške kulture u Rumuniji i Mađarskoj, a cilj ovog istraživanja u Srbiji jeste da se utvrdi da li su lokaliteti na teritoriji Srbije identični onim u Mađarskoj i Rumuniji, ili je u pitanju posebna varijacija Moriške kulture.

Pored univerziteta Viskonsin iz SAD, u ovom projektu učestovale su i institucije iz Srbije-Narodni muzej Kikinda, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Balkanološki institut SANU.

Krajem 19. veka na ovom terenu otkrivene su osnove kuća iz bronzanog doba, i od tog vremena nije rađeno na ovom lokalitetu. Veoma je važno da putem međunarodne saradnje i primenom novih tehnologija dođemo do saznanja o ovom lokalitetu i njegovom značaju, zaključili su naši sagovornici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena