Yunet
 

Društvo

Predavanjem „Značaj Dana primirja u Prvom svetskom ratu“ obeležen 11. novembar

TV Cink • Radovan Nježić • 14. novembar 2022. • 14:13 •

Predavanjem „Značaj Dana primirja u Prvom svetskom ratu“ obeležen 11. novembar

U organizaciji Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“, ženskog hora „Lira“ i Narodne biblioteke „Branislav Nušić“ upriličen je program povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Istoričar Bojan Drašković iz Kanjiže, koji je održao ovo predavanje, osvrnuo se tom prilikom na značaj Dana primirja kako u evropskom kontekstu, tako i za Srbiju i Srbe.

Istoričar Radovan Horvatov je ispred biblioteke održao pozdravnu i uvodnu reč na ovom predavanju. On se osvrnuo na pesmu „Tamo daleko“ i objasnio kako je tekao njen razvojni put.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je ženski hor „Lira“ iz Novog Kneževca koji je otpevao državnu himnu, pesme „Tamo daleko“ , „Kreće se lađa francuska“ i „Gospode usliši molitvu moju“. Kako je istakla dirigentkinja ženskog hora „Lira“ Aleksandra Neckov, ovo je drugi put da hor, biblioteka i udruženje „Đorđe Servijski“ organizuju obeležavanje ovog značajnog datuma i da će se sa tim nastaviti i u budućnosti.

Na kraju programa prisutni su imali prilike da postave pitanja predavaču i saznaju još po neku informaciju više. Kako je najavio Đorđe Banjac,  ispred udruženja „Đorđe Servijski“, za 25. novembar će biti urpiličeno predavanje i kulturno-umetnički program povod Dana prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ pod nazivom " Negovanje kulture sećanja i rad na očuvanju kulturno-istorijskih tekovina i tradicija Srba severnog Banata, Potisja i Pomorišja za 2022. godinu" i sufinansiran je od strane lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena