Yunet
 

Društvo

Proslavljena crkvena slava Đurđic u Srpskom Krsturu

TV Cink • Radovan Nježić • 17. novembar 2022. • 14:06 •

Proslavljena crkvena slava Đurđic u Srpskom Krsturu

U crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Srpskom Krsturu juče je proslavljena crkvena slava Đurđic. Mnogobrojni meštani i njihovi gosti su prisustvovali liturgiji koju je služio mesni paroh jerej Nenad Jovanović, uz sasluženje sveštenika iz Novog Kneževca, Đale, Banatskog Aranđelova, Sanada, Padeja. Ovogodišnji kum slave je bio Aleksandar Dražić, iz Srpskog Krstura, koji je u razgovoru rekao da je ovo velika čast za njega i njegovu porodicu.

Pored mnogobrojnih meštana i njihovih gostiju, liturgiji su prisustvovali i đaci osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“. Oni su ovog puta istakli šta za njih znači crkvena slava i zašto je bitno nju obeležavati.

Hram Svetog velikomučenika Georgija u Srpskom Krsturu izgrađen je 1818. Godine, od strane Matije Švorca, a za vreme vladavine austrijskog cara Franca Ferdinanda i episkopa Stevan Avakumovića. Hram je zidan pune dve godine i predstavlja pravo arhitektonsko zdanje, posebno zbog velikog broja vinjeta i ukrasa na fasadi, a tokom 2012. godine završena je obnova fasade hrama. Nakon završene liturgije za sve pristune upriličen je svečani ručak u Srpskoj kući.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena