Yunet
 

Društvo

Proslavljena crkvena slava Aranđelovdan u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 22. novembar 2022. • 13:10 •

Proslavljena crkvena slava Aranđelovdan u Novom Kneževcu

U crkvi Svetog Arahangela Mihaila u Novom Kneževcu juče je proslavljena crkvena slava Aranđelovdan. Novokneževčani i njihovi gosti imali su prilike da prisustvuju liturgiji koju su služili novokneževački parosi jerej Goran Karajica i jerej Filip Lagundžin, uz sasluženje sveštenika iz Đale, Krstura, Banatskog Aranđelova, Sanada,Čoke, Ostojićeva, Padeja, Crne Bare. Jedni od pet ovogodišnjih kumova na slavi bili su i đaci osnovne škole iz Novog Kneževca sa svojom učiteljicom Ljiljanom Knežević.

Učiteljica Ljiljana Knežević, već dugi niz godina sa svojim đacima četvrtog razreda  učestvuje u proslavi hramovne slave. Ona je u razgovoru rekla da je ovo jedan od načina da učenici neguje svest o značaju proslavljanja slave i crkvenih praznika.

Crkva u Novom Kneževcu počela je da se gradi sredinom 18. veka, dok je ikonostas rađen početkom 19. veka, od strane slikara Georgija Popovića, a zidne slike polovinom 19. veka su delo slikara Nikole Aleksića. U dvadesetom veku rađene su tri popravke hrama. 1903. godine rađena je prva popravka što saznajemo iz povelje koja se nalazi u jabuci. Hram je 1915. godine zadesila ista sudbina kao i većinu hramova u Banatu kada su austrougarske vlasti skinuli  zvona za potrebe rata, da bi se 1924. godine izlila nova zvona u Subotici. Godine 1930. radi se unutrašnja restauracija hrama. Hram je stavljen pod zaštitu države 1994.  godine kada je rađena i treća, generalna popravka hrama sa restauracijom i čišćenjem ikonostasa i zidnih slika.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad