Yunet
 

Društvo

Obeležen jedan vek od osnivanja sela Svetićeva kod Bačke Topole

TV Cink • Radovan Nježić • 15. maj 2024. • 14:20 •

 Obeležen jedan vek od osnivanja sela Svetićeva kod Bačke Topole

Svečanim otkrivanjem spomen ploče uz polaganje venaca i prigodan kulturno-umetnički program obeležena je stogodišnjica od osnivanja kolonističkog sela Svetićeva kod Bačke Topole. Prema rečima dr Rastislava Stojsavljević, profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, ukupno 36 porodica sa područja Dalmacije, Like i Crne Gore osnovalo je ovo selo u godinama nakon završetka Prvog svetskog rata.

Pored otkrivanja spomenika, prisutna publika imala je prilike da vidi i uređenu spomen sobu posvećenu osnivačima sela, kao i izložbu posvećenu znamenitim Srbima Dalmacije autora Milorada Kurajice. Istog dana održano je i predavanje posvećeno kolonizaciji i osnivanju Svetićeva, u kojoj je pored profesora Rastislava Stojsavljevića učestvovao i generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su najmlađi članovi Srpskog Kulturnog Centra „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole. Kako je na kraju zaključio profesor Stojsavljević organizator čitavog skupa bila je „Građanska inicijativa Svetićevo“ uz podršku svih meštana sela.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena