Yunet
 

Društvo

U Sremskim Karlovcima obeležena 176. godišnjica Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine

TV Cink • Radovan Nježić • 16. maj 2024. • 14:15 •

U Sremskim Karlovcima obeležena 176. godišnjica Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine

Polaganjem venaca na spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću kao i parastosom, uz svečanu akademiju na glavnom trgu u Sremskim Karlovcima obeležena je 176. godišnjica od završetka Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine 1848. godine. U državnoj ceremoniji polaganja venaca učestovali su predstavnici Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, grada Novog Sada, opštine Sremski Karlovci, kao i potomci generala Đorđa Stratimirovića, predvođeni njegovim praunukom Ivanom Stratimirovićem. Kako je u razgovoru istakao predsednik udruženje „Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine“ Ivan Stratimirović, značaj obeležavanja Majske skupštine za istoriju srpskog naroda severno od Save i Dunava jeste ključna tačka identiteta.

Istog dana bili su prisutni i predstavnici udruženja iz Banata koji neguju sećanje na događaje 1848/1849. godine. Predstavnik udruženja „Čuvari baštine“ Milinko Arsenov podsetio je na istorijske okolnosti u kojima se razvijala ideja Srpske Vojvodine.

Upravnik Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ Radovan Nježić naglasio je da udruženje iz Novog Kneževca neguje tradicije Srpske Vojvodine 1848/1849. godine, te da je velika čast biti u Sremskim Karlovcima, znamenitom istorijskom mestu srpskog naroda.

Državni program obeležavanja ovog znamenitog događaja završen je svečanom akademijom na trgu ispred patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena