Yunet
 

Kultura

Povodom obeležavanja godišnjice Senćanske bitke održana promocija knjige “Srbi čuvari granice Habzburške monarhije”

TV Cink • Radovan Nježić • 13. septembar 2021. • 14:48 •

Povodom obeležavanja godišnjice Senćanske bitke održana promocija knjige “Srbi čuvari granice Habzburške monarhije”

U organizaciji Kulturno-istorijskog društva „Jovan Muškatirović“ povodom obeležavanja godišnjice Senćanske bitke, u punoj koncertnoj dvorani „Aleksandar Vujić“ u Senti održana je promocija knjige „Srbi čuvari granice Habzburške monarhije“. Posetioci su imali priliku da čuju izvrsnog poznavaoca vojne istorije Srba, autora knjige Dušana Babca. Prema rečima autora, knjiga je deo trilogije o Srbima van Srbije, i opisuje srpske vojne zapovednike od 15. veka do 1918. godine sa prostora nekadašnje Habzburške monarhije.

Predsednik društva „ Jovan Muškatirović“ Raško Ramadanski je u razgovoru sa nama istakao da je društvo po prvi put učestvovalo u organizaciji obeležavanja godišnjice bitke i proslave dana grada.

Kako nam je sam autor knjige rekao, on se preko dvadeset godina bavi istraživanjem i pisanjem knjiga na temu vojne istorije i militarije, a na to je uticalo pored zainteresovanosti za temu, i porodično poreklo pošto mu je deda bio kraljevski oficir. Objavio je ukupno 28 knjiga, od kojih su tri objavljene u Velikoj Britaniji. Njegove knjige su naučno-popularnog karaktera, i kako je on sam istakao one bi trebalo da budu prvi stepenik ka interesovanju i istraživanju tema vojne istorije, kao i da budu deo procesa razvijanja i negovanja „kulture sećanja“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena