Yunet
 

Kultura

Na 13. severnobanatskim susretima folklornog stvaralaštva nastupilo 300 folkloraša

TV Cink • Redakcija TV Cink • 9. maj 2022. • 14:39 •

Na 13. severnobanatskim susretima folklornog stvaralaštva nastupilo 300 folkloraša

Oko 300 učesnika iz petnaest kulturno-umetničkih društava iz Vojvodine i Mađarske nastupilo je na 13. Severnobanatskim sustretima folklornog stvaralaštva u Novom Kneževcu. Okupljenoj publici na trgu folkloraši iz Kiškunfeleđhaza, Sente, Kelebije, Ostojićeva, Subotice, Ludaša, Kanjiže, Srpskog Krstura, Banatskog Aranđelova i Novog Kneževca predstavili su se igrama mađarske, srpske i romske tradicije.

Kako je istakla predsednica kulturno-umetničkog društvoa „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca, ovo društvo prošle godine proslavilo je jubilej – tridesetogodišnjicu osnivanja. Za ovogodišnje izdanje festivala pored bogatog plesnog programa, priredili su i izložbu ručnih radova i rukotvorina, a festival je zatvorio nastup tri tamburaška orkestra iz Tornjoša i Sente.

Manifestaciji su prisustvovali i brojni pokrajinski i opštinski zvaničnici, kao i predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara. Pokrajinski sekretar za obrazovanje Žočlt Sakalaš, koji je otvorio festival, ovom prilikom istakao je važnost održavanja ovakvih manifestacija za očuvanje tradicije.

Trinaesti severnobanatski susreti folklornog stvaralaštva održani su uz podršku opštine Novi Kneževac, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Fondacije „Betlen Gabor“, Ministarstva ljudskih resursa Republike Mađarske i Fondacije „Čori Šandor“ iz Mađarske.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena