Yunet
 

Kultura

Etnolog Viktor Feher promovisao svoju knjigu u okviru „Dvorišnog festivala“ na Filiću

TV Cink • Radovan Nježić • 6. septembar 2022. • 13:26 •

Etnolog Viktor Feher promovisao svoju knjigu u okviru „Dvorišnog festivala“ na Filiću

Knjiga za decu o istoriji i kulturi vojvođanskih Mađara autora Viktora Fehera predstavljena je javnosti na promociji koja je održana u Spomen kući Rice u okviru „Dvorišnog festivala“ na Filiću. Brojna publika je uživala u bogatom kulturno-umetničkim programom koji je pratio promociju. Kako je istakao sam autor Viktor Feher, po struci etnolog, knjiga je bogata novim informacijama  koje đaci nisu mogli naučiti ni čuti ranije  u svojim školama.

Prvi spomen mesta Filić, potiče iz 1256. godine u okviru jedne povelje i od tada skoro u kontinuitetu postoji život u ovom naseljenom mestu. Kako je naglasio predsednik SO Novi Kneževac Nandor Ujhelji, Spomen kuća Rice ima svrhu da okuplja nekadašnje i sadašnje meštane Filića i da čuva uspomene na znamenite ličnosti ovog mesta.

Pored promocije knjige i kulturno-umetničkog programa prisutni su mogli da uživaju i u domaćim proizvodima koje su pripremili Agneš Karl i Marija Vaš.

Đaci osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku su recitovali u kulturno-umetničko delu programa, a sve prisutne je na kraju programa zabavljao tamburaški orkestar „Cico banda“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena