Yunet
 

Kultura

Kroz prizmu porodične istorije profesorka Zorica Gašović iz Sente prikazala sudbinu optanata

TV Cink • Radovan Nježić • 25. novembar 2022. • 13:24 •

Kroz prizmu porodične istorije profesorka Zorica Gašović iz Sente prikazala sudbinu optanata

Ko su bili optanti i kakva je njihova uloga u istoriji Sente? Odakle su došli, kakva im je bila sudbina i kako se čuvala i negovala uspomena na ove ljude? Na sva ova pitanja pokušala je da kroz prizmu porodične istorije da odgovore profesorka srpskog jezika i književnosti u penziji Zorica Gašović iz Sente, potomkinja optanata iz Mađarske. Kako je istakla autorka knjiga „Leta Gospodnja srpskih optanta iz Mađarske od „mrtve straže srpstva“ do seoba u maticu i dalje“  jeste prilog istoriji optanata na stogodišnjicu početka optacije 1922. godine.

Prema rečima autorke knjiga je podeljena u četiri temaske celine koje obuhvataju periode Austrougarske monarhije, Prvog svetskog rata, međuratnog perioda i dolaska opatanata u Sentu, kao i Drugog svetskog rata-okupacije i oslobođenja. Ona je objasnila šta je to tačno optacija i kako je došlo do nje.

Roditelji profesorke Gašović potiču iz mesta Deska kod Segedina i Pomaza kod Budimpešte, dok je ona rođena u Senti 1944. godine. Ona je u knjizi koristila dokumenta i fotografije svojih roditelja i predaka, što ovu knjigu bogatim baš tim ilustracijama čini veoma zanimljivom. Pored dokumenata i fotografija kao izvora, koristila je i brojnu literaturu kako na srpskom tako i na mađarskom jeziku, što ovoj knjizi daje veliku dozu objektivnosti, zaključila je autorka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena