Yunet
 

Kultura

Otkriven kip Svetog Florijana u Čoki

TV Cink • Radovan Nježić • 10. maj 2024. • 11:46 •

Otkriven kip Svetog Florijana u Čoki

U organizaciji Sekcije za Nacionalnu istoriju i kulturno nasleđe Mađarskog kulturnog društva „Mora Ferenc“ iz Čoke obnovljen je i otkriven kip Svetog Florijana u porti rimokatoličkog hrama Svetog Trojstva u Čoki. Predsednik Sekcije za Nacionalnu istoriju i kulturno nasleđe Mađarskog kulturnog društva „Mora Ferenc“ Ištvan Čont, istakao je u razgovoru kakvu je sudbinu imao ovaj spomenik, te da je njegova obnova urađena dvestadve godine nakon prvobitnog postavljanja istog.

Predsednica Mađarskog kulturnog društva „Mora Ferenc“ iz Čoke Erika Kiš Tot rekla je u razgovoru da je od velike je važnosti obnova ovakvih spomenika za negovanje kulture sećanja.

Članovi plemićke porodice Marcibanji su prvobitni kip poklonili meštanima Čoke 1822. godine, i on je stajao na visokom kamenom postamentu, da bi 1944. godine nestao bez traga. Poštovanje Svetog Florijana najviše se oslikava i poštuje u Bavarskoj i Poljskoj, a sam svetetitelj predstavlja zaštitnika vatrogasaca, kao i zanatlija kao što su odžačari, pekari, pivari, grnčari i kovači.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena