Yunet
 

Kultura

Osvećenjem spomen ploče obeleženo 170. godina od smrti narodnog dobrotvora Đorđa Servijskog

TV Cink • Radovan Nježić • 21. maj 2024. • 12:44 •

Osvećenjem spomen ploče obeleženo 170. godina od smrti narodnog dobrotvora Đorđa Servijskog

Povodom stosedamedest godina od smrti narodnog dobrotvora Đorđa Đurkovića Servijskog na zgradi pozorišta u Novom Kneževcu otkrivena je i svečano osvećena spomen ploča. Uz prigodan kulturno-umetnički program meštani kao i gosti sa strane, imali su prilike da čuju u čemu je bio značaj Đorđa Servijskog za istoriju Novog Kneževca, kao i za istoriju Srba u Habzburškoj monarhiji. Profesor pri školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu dr Miodrag Janković, održao je kraće predavanje o istoriji porodice Đurković-Servijski i istakao njihov značaj za istoriju srpskog naroda.

Jedan od učesnika programa bio je i Ivan Stratimirović, praunuk vožda Srpske Vojvodine generala Đorđa Stratimirovića, koji je nešto rekao o vezama porodice Servijski i Stratimirović – Đorđe Servijski je bio kum Đorđu Stratimiroviću.

Upravnik Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ Radovan Nježić podsetio je sve prisutne kako su izgledale istorijske okolnosti u Evropi, Habzburškoj monarhiji i Srbiji u vremenu života i delovanja Marka i Đorđa Servijskog. On je takođe istakao značaj postavljanja ploče za negovanje kulture sećanja na ove istaknute rodoljube i narodne dobrotvore.

U kulturno-umetničkom delu programa pročitana su i dva teksta koja se odnose na lik i delo Marka i Đorđa Servijskog. Istoričar Radovan Horvatov pročitao je pesmu „Oda Marku Servijskom“ koju je napisao vladika Lukijan Mušicki, dok je učenica gimnazije i stručne škole „Dositej Obradović“ Jovana Bikić pročitala deo testamenta Đorđa Servijskog koji govori o Stipendiji Servijskih. Kako je na kraju najavljeno iz udruženja, krst Đorđa Servijskog u novokneževačkom parku bi trebao biti obnovljen tokom ove godine u saradnji sa lokalnom samoupravom Novi Kneževac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena