Yunet
 

Kultura

Naučni skup „Srbi u Banatu” ojačao veze Srba iz Rumunije i Srbije

TV Cink • Radovan Nježić • 7. jun 2024. • 13:38 •

Naučni skup „Srbi u Banatu” ojačao veze Srba iz Rumunije i Srbije

Naučni skup „Srbi u Banatu“ održan je u prostorijama „Saveza Srba u Rumuniji“ u Temišvaru, uz učešće srpskih istoričara i profesora iz Srbije i Rumunije. Teme koje su prezentovane na skupu tiču se istorije Srba u Banatu, od srednjeg veka pa do sredine 20. veka. Kako je istakao generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić, jedan od ciljeva ovog skupa bio je podsticanje mladih istoričara da se bave istraživanjem srpske istorije na geografskom prostoru Banata.

Direktor izdavačke kuće „Saveza Srba u Rumuniji“ dr Saša Jašin, rekao je u razgovoru da je organizovanje ovog naučnog skupa od izuzetne važnosti za pitanje identiteta Srba u Rumuniji. On je naglasio da je „Savez Srba u Rumunija“ krovna organizacija za sve aktivnosti koje se tiču kulturne politike Srba u Rumuniji.

Mnoštvo tema koje je na ovom naučnom skupu prezentovano, trebalo bi po mišljenju samih učesnika da srpskoj istoriografiji pomogne da razreši neka pitanja iz prošlosti Srba. Šef Istorijskog odeljenja „Nacionalnog muzeja Banata“ u Temišvaru dr Zoran Markov, prezentovao je otkrivenu arhivsku građu iz arhiva u Temišvaru, a koja se tiče prepiske generala Kuzmana Teodorovića, glavnokomandujućeg vojske Srpske Vojvodine tokom 1849. godine. Upravo ova građa trebala bi da pruži nove informacije vezane za srpski pokret u revoluciji 1848/1849. godine.

Predavanjem „Kolonizacija u Banatskom Aranđelovu 1920 – 1941“ istoričar i novinar Radovan Nježić, predstavljao je opštinu Novi Kneževac na ovom skupu. On je u svom izlaganju predstavio rezultate svog istraživanja učesnicima naučnog skupa, a koja se tiču međuratne kolonizacije Banatskog Aranđelova.

Organizatori čitavog skupa bili su Matica srpska i Savez Srba u Rumuniji, uz podršku učesnika institucija kulture i obrazovanja iz Srbije, pre svega Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena