Yunet
 

Poljoprivreda

Nema zabeleženih slučajeva ptičijeg gripa u okolini, živinari treba da sprovode preventivne mere

TV Cink • Redakcija TV Cink • 15. oktobar 2021. • 12:59 •

Nema zabeleženih slučajeva ptičijeg gripa u okolini, živinari treba da sprovode preventivne mere

Nakon što je početkom meseca utvrđeno prisustvo virusa ptičijeg gripa H5N8 kod uginulih labudova u Zemunu, Borči i Kovilovu, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede donelo je rešenje o merama sprečavanja širenja i suzbijanja ovog virusa smrtonosnog po divlje ptice i domaću živinu. Prema rečima veterinara Milana Đokića, zabeleženih slučajeva u bližoj okolini nema, a kako je aktuelna sezona virusa od kojih oboljevaju životinje, vlasnici živine svakako trebaju biti na oprezu.

Sagovornik je naveo da simptomi nisu lako uočljivi i slični su nekim drugim oboljenjima. Ispoljavaju se u roku od dva do pet dana nakon inficiranja i tada može doći do pada nosivosti, dijareje i naglih uginuća. Virus ne napada čoveka, ali čovek ga može preneti na zdravu životinju, stoga sagovornik savetuje obustavu lova na divlje ptice u ovom periodu.

Vakcina protiv ove bolesti ne postoji, stoga, prema rečima sagovornika, prevencija igra ključnu ulogu u sprečavanju širenja zaraze među živinom, te još jednom apelovao na sve da ukoliko primete uginuće ptica u prirodnim staništima ili živine u domaćinstvima i farmama to i prijave.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad