Yunet
 

Turizam

Najbolji pasulj pripremio Gergej Bela iz Sente

TV Cink • Radovan Nježić • 7. septembar 2021. • 14:51 •

Najbolji pasulj pripremio Gergej Bela iz Sente

U Đali je održana deseta jubilarna „Pasuljijada“ i deveta „Rakijada“ u kojoj je učestvovalo preko pedeset ekipa, sa teritorija opština Novi Kneževac, Čoka, Kikinda, Kanjiža, Senta. Po prvi put su na takmičenju bile prijavljene i ekipe iz Mađarske, što je ovom događaju dalo međunarodni karakter. Mihalj Šilinger iz grada Dunaujvaroš u Mađarskoj podelio je svoje utiske sa nama.

 -U Đali sam prvi put, ali sam Srbiju posetio u više navrata i učestvovao u sličnim takmičenjima. Kao i većina takmičara, ovde sam prvenstveno zbog druženja, sklapanja novih poznanstava, kao i da vidim i saznam na koje sve to načine se pasulj priprema na ovom podneblju. Što se tiče mog načina kuvanja pasulja, jedan od sastojaka koji ja dodajem je teleće meso, koje je dan ranije naliveno crvenim vinom iz Egera, što ovom jelu daje poseban ukus. Veoma sam zadovoljan čitavom organizacijom ovog takmičenja i svima bih preporučio da dođu, poručio je naš sagovornik.

Sudije Imre Sabo iz Gornjeg Brega i Silvester Sečei iz Kanjiže imali su nimalo lak zadatak da među brojnim ekipama koje su se takmičile izaberu najbolje pripremljen pasulj. Kako su sami istakli trudili su se da maksimalno objektivno ocene sva pripremljena jela, pridrižavajući se kulinarskih pravila. Objasnili su da se pasulj već vekovima, tradicionalno sprema, kako u srpskoj tako i u mađarskoj kuhinji. Prema njihovoj oceni, najbolji pasulj pripremio je Gergej Bela iz Sente.

 Organizator se potrudio da dobrog raspoloženja ne manjka, a za to su bili zaduženi tamburaši iz Kikinde. Za sve posetioce ove manifestacije bila je obezbeđena porcija besplatnog pasulja. Žiri koji je ocenjivao kvalitet rakije podelio je mnoštvo priznanja i nagrada za različite vrste, a svim učesnicima podeljene su zahvalnice. U budućnosti će biti nastavljeno organizovanje ove manifestacije, koja bi trebala da dobije veći značaj i bude prepoznata kao deo turističke ponude naše opštine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena