Yunet
 

Turizam

Ponovo je cvetala Tisa

TV Cink • Redakcija TV Cink • 20. jun 2022. • 14:45 •

Ponovo je cvetala Tisa

Ples hiljade insekata Tiskog cveta i ove godine ponovo je oduševio sve koji su se u prethodnoj nedelji zatekli na obali Tise u predvečerje. Do pre desetak dana mogao se videti tek poneki insekt koji je stidljivo izlazio na površinu, dok je proteklog vikenda rojenje dostiglo vrhunac. Trećeg dana cvetanja Tise na obali smo zatekli nekolicinu meštana koji godinama prate ovaj prirodni fenomen. Kako kažu, ovog juna najmasovnije rojenje dešavalo se kasnije tokom večeri, a roj insekata nadvio se i nad visećim mostom, te iznenadio i putnike koji su se tamo zatekli.

Prema rečima našeg sagovornika, u ovom periodu, ribolovci najčešće ostaju praznih mreža, jer se ribe hrane ovim insektom, a poslastica su i za razne ptice koje ih hvataju na površini vode.

Cvetanje Tise prirodni je fenomen koji s odvija jednom godišnje, najčešće u junu kada su najidealniji vremenski uslovi, a temperatura vode pređe iznad 22 stepena celzijusa. Sam insekt tzv. Tiski cvet star je preko 200 miliona godina, i danas naseljava muljevito dno tek nekoliko reka u Evropi i Aziji. Mnogi gradovi koji leže na reci Tisi ovaj prirodni fenomen iskoristili su kao okosnicu za organizovanje manifestacija koje tradicionalno privlače brojne posetioce i turiste.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena