Yunet
 

Turizam

Posmatranje ptica na Kapetanskom ritu

TV Cink • Redakcija TV Cink • 4. oktobar 2022. • 14:12 •

Posmatranje ptica na Kapetanskom ritu

Ornitolozi iz Eko-centra „Tisa“ Novi Kneževac i Društva za posmatranje i zaštitu ptica proteklog  vikenda poveli su ljubitelje prirode na izlet u ribnjak Kapetanski rit kod sela Velebit. Kako je u toku selidba ptica u toplije krajeve, pored barskih i vodenih vrsta na jezerima ribnjaka mogle su se videti i one netipične za ovo područje.

Opremljeni dvogledima i fotoaparatima, iz Novog Kneževca, Kanjiže, Kikinde i Beograda došli su ljubitelji prirode na izled uz stručno vođenje ornitologa. Neki su sada prvi put posmatrali ptice, a bilo je i iskusnijih. Džoš je došao iz SAD i trenutno živi u Kikindi. Član je Društva za zaštitu i proučavanje ptica na čijim izletima redovno učestvuje kako bi uživao u svom hobiju posmatranje ptica.

Ovo je za mene bila odlična prilika da vidim neke delove Srbije koje do sad nisam mnogo istraživao. Neverovatno je koliko toga možeš videti ukoliko samo čekaš i gledaš, usporiš, to je uvek neverovatno. I vrlo je lepo šetati okolo sa ornitolozima koji znaju mnogo o predelu i prorodi i od kojih možeš mnogo da naučiš.

Ovom prilikom uočena je 71 vrsta ptice i prebrojano nešto manje od 10 i po hiljada jedinki. Kako su ornitolozi naglasili, ptice koje su među posmatračima izazvale najviše pažnje bile su vodomar, sabljarke i crne rode, dok su posetioci imali priliku da vide i retke ptice kao što su orao ribar, velika čigra i orao krstaš. Evropski vikend posmatranja ptica ili Euro birdwatch prvog vikenda u oktobru održava se u preko 35 zemalja Evrope već 30 godina.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena