Yunet
 

Zdravlje

Svaka osamnaesta osoba u Srbiji je depresivna, lekari stručnu pomoć pružaju i preko kol-centra

TV Cink • Redakcija TV Cink • 12. oktobar 2021. • 13:31 •

Svaka osamnaesta osoba u Srbiji je depresivna, lekari stručnu pomoć pružaju i preko kol-centra

Trenutno svaka osamnaesta osoba u Srbiji uzrasta od 18 do 65 godina je depresivna- preliminarni su rezultati istraživačkog tima stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, i novosadskog i beogradskog Filozofskog fakulteta. Prema istom istraživanju, procenat je udvostručen u odnosu na prepandemijski period, a najugroženija je mlađa populacija žena.

Lekari i psiholozi Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Sveti vračevi“ priključili su se nacionalnoj kampanji „Nesalomivi“ koja za cilj ima podizanje svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i destigmatizaciju obolelih. Oni pružaju podršku dvadeset četiri sata na telefonskoj liniji 0800 001 002 svima koji zatraže pomoć.

Prema rečima sagovornika, usled epidemiološke sitaucije velikom broju pacijenata bio je onemogućen odlazak kod specijaliste, a onima na bolničkom lečenju u njihovoj ustanovi , zarad bezbednosti, bile su uskraćene posete, izlasci i razne uobičajene aktivnosti.

Sagovornik je ovom prilikom pozvao svakoga ko oseti bilo kakve tegobe koje se tiču mentalnog zdravlja da se obrati za profesionalnu pomoć.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena