Yunet
 

Društvo

Bolji uslovi života za romske porodice u Vojki

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 6. oktobar 2022. • 12:59 •

Bolji uslovi života za romske porodice u Vojki

Kako bi se poboljsali uslovi zivota za romske porodice ,u opštini Stara Pazova u naselju Vojka, sprovedena je intervencija koja je obuhvatala izvođenje radova kojima je obezbeđeno priključenje 18 romskih domaćinstava na novoizgrađenu vodovodnu mrežu i povezivanje odnosno puštanje vode za svaku stambenu jedinicu.

Radovi su uspešno sprovedeni u okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” koji se sprovodi u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji realizuje GIZ GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Projekat sprovodi Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a partneri u realizaciji projekta su udruženja Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija.

Vojku je sredinom aprila ove godine posetila Gordana Čomić ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije koja je istakla da taj dan obeležavaju kao ostvarenje ljudskog prava na vodu u domaćinstvima u kojima žive Romi.

- Ovo je dobar primer za celu Srbiju, ali i za Evropu. Osnovni princip Ministarstva jeste: ,,Ništa o Romima bez Roma’’ i upravo zbog toga se zahvaljujem svima, a posebno GIZ-u što je novac nemačkih poreskih obveznika dobro investirao, a na osnovu vrednosnih stvari kojima je Srbija privržena. Verujem da ćemo, kao i do sada, zajedno učestvovati i sarađivati u svim ostalim segmentima koji se odnose na integraciju Roma – izjavila je ministarka Čomić.

Kristijan Šiling, šef odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke istakao je da je Evropska unija zajednica koja je zasnovana na zajedničkim principima i vrednostima.

– Za manje od šest meseci uspeli smo da pronađemo dugoročna i održiva rešenja koja su neophodna ovim zajednicama, obezbeđivanjem stabilnog priključka na vodovodnu mrežu. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške i posvećenosti svih partnera i uključivanja svih zainteresovanih strana na svim nivoima intervencije. Za mene je ovaj projekat primer dobre prakse i verujem da ćemo nastaviti dobru saradnju sa svim partnerima i uspešno realizovati druge aktivnosti – rekao Šiling.

Jedan od prioriteta projekta je podrška lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima u obezbeđivanju trajnog pristupa vodi za više od 500 romskih i porodica iz drugih marginalizovanih grupa u više od 10 podstandardnih naselja u sedam jedinica lokalne samouprave: Stara Pazova, Kanjiža, Smederevska Palanka, Zrenjanin, Kovin, Alibunar i Valjevo.

- Preko 500 porodica je dobilo pristup pijaćoj vodi zahvaljujući projektu koji realizuje Ministarstvo u partnerstvu sa Nemačkom razvojnom saradnjom. Želim da napomenem da ovaj projekat podržava i pripadnike ostalih osetljivih kategorija bez obzira kojoj nacionalnoj zajednici pripadaju – izjavio je Ninoslav Jovanović državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Radovi su uspešno realizovani u periodu od oktobra do decembra 2021. godine u saradnji sa lokalnom samoupravom, a od strane Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Stara Pazova, u skladu sa Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji između Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije, Opštine Stara Pazova i Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Stara Pazova, potpisanog u septembru 2021. godine. Vrednost radova u Staroj Pazovi iznosi 4.335 evra (sredstva projekta), a doprinos Opštine Stara Pazova i Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Stara Pazova je 3.090 evra. Kao rezultat dobre saradnje u prethodnom periodu, u Opštini Stara Pazova će do kraja juna 2022. godine sredstvima projekta biti obezbeđeno priključenje na vodovodnu mrežu dodatnih 14 domaćinstava.

– Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Stara Pazova obezbedilo je individualne priključke i ugradnju vodomera, a domaćinstva su samostalno pripremala šahte, čime ova intervencija predstavlja primer dobre prakse učešća samih građana i građanki u procesu unapređivanja kvaliteta i uslova njihovog života – objasnio je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.

Inače, krajem juna ove godine romske porodice obišao je i ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib u pratnji Đorđa Radinovića, predsednika Opštine Stara Pazova.

Cilj je podrška ranjivim grupama, i smanjenje siromaštva sa akcentom na romske porodice a politički partner je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, tako da je istog dana sa ambasadorom, u Vojki boravila i Olena Papuga, sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Kako je na kraju ove posete istaknuto, pored 18, do polovine jula još 9 porodica u Vojki dobilo je pristup pijaćoj vodi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena