Yunet
 

Društvo

Ruma usvojila budžet za narednu godinu: Rekordnih 3,9 milijarde dinara za bolji život građana

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 19. decembar 2022. • 14:20 •

Ruma usvojila budžet za narednu godinu: Rekordnih 3,9 milijarde dinara za bolji život građana

Tokom vikenda u Rumi su zasedali odbornici Skupštine Opštine koji su razmatrali 23 tačke dnevnog reda od kojih je najvažnija ona koja se ticala usvajanja budžeta za narednu godinu.

Kako je rečeno, budžet iznosi skoro četiri milijarde dinara, a kako je istaknuto, najvažnije je to što se budžet puni na realnim osnovama.

„Ono što je najvažnije, jeste da prihod budžeta na jučerašnji dan u odnosu na isti dan prošle godine je 700 miliona viši i to je nešto što ohrabruje, rast prihoda po osnovu poreza na zarade , poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava je zaista nešto što je neočekivano više u odnosu na prošlu godinu i sa optimizmom ulazimo u sledeću budžetsku godinu.“, rekao je Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave Ruma.

“Mislim da je budžet realno isplaniran, pogotovo što smo svedoci da se budžet opštine Ruma već godinama puni iz najrealnijih izvora finansiranja, dakle onih finansiranja koji su najzdraviji i koji govore o tome da se razvoj lokalne zajednice zasniva na povećanju proizvodnih aktvnosti, privrednih aktivnosti u opštini Ruma, jer najveći resursi za punjenje našeg budžeta su i u narednoj godini planirani da budu sredstva od poreza na imovinu, sredstva od poreza na dohodak građana, dakle sredstva iz onih izvora koja svedoče da očekujemo podjednako živu privrednu aktoovnost i naredne godine što će nam omogućiti da svoje razvojne planove ostvarujemo.”, naveo je Stevan Kovačević, predsednik Opštine Ruma.

Značajna sredstva budžetom za narednu godinu planirana su za sanaciju i rekultivaciju gradske deponije, zatim za uređenje izletišta Borkovac, za izgradnju vrtića u Hrtkovcima, kapela u Stejanovcima i Vitojevcima, završetka Kockice 2. Posmatrano po programamima, najveći rashodi planirani su oblasti organizacije saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

„Ukupno planirana sredstva za ovaj program predstavljaju 713 miliona dinara i izmeđuostalog biće raspoređena sa 286.500.001,00 dinara je namenjeno za popravke i održavanje puteva, ulica, staza i trotoara, pružnih prelaza, signalizacije, atmosferske kanalizacije i troškove projektovanja, zatim za projekat „Pokrivanje video nadzorom teritorije Opštine Ruma“ planirana su sredstva u iznosu od 48.000.000,00 dinara;, zatim za  projekat „Rekonstrukcija Pavlovačke ulice od kružnog toka do Glavne“ planirana su sredstva u iznosu od 200.000.000,00 dinara“, navela je Biljana Damljanović, načelnica Odeljenja za privredu, poljoprivredu i finansije.

Povodom usvajanja budžeta odbornicima se obratila i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, koja je istakla da veliki budžet predstavlja i veliku odgovornost, kako za nju lično , tako i za čitav tim sa kojim radi.

„Budžet koji sada usvajamo od skoro 4 milijarde , nije hvalospev. To je uspeh svih nas. Predočavam važnost i odgovornost , kako ga ravnomerno rasporediti kako bi gražani bili zadovoljni, kako bismo mi ispunili obećanja. To zahteva velik trud. U narednoj godini nastavljamo sa svim što smo zapčeli i sa kapitalnim ulaganjima. Ne bih izdvajala kapitalna ulganja, rekonstrukciju ulica, Gradski trg, uređenje centralnog gradskog jezzgra, škola, doma zdravlja. Kapitalna ulaganja je ono što građani vide.“, rekla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Na sednici su produženi vd mandati direktorima JP Gas Ruma, Stambeno, Vodovod i Urbanizam i izgradnja, dok je direktorka KC Katarina Filipović dobila mandat na četiri godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena