Yunet
 

Kultura

„Muzeji za 10“ u Noći muzeja

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 14. maj 2022. • 00:00 •

„Muzeji za 10“ u Noći muzeja

Zavičajni muzej Ruma i ove godine aktivno učestvovuje u manifestaciji „Muzeji za 10“. Zbog radova na sanaciji zgrade muzeja programi će biti realizovani na različitim lokacijama u gradu, što simbolično može biti povezano sa temom ovogodišnje manifestacije – MOĆ MUZEJA. Manifestacija će se održati od 14 do 20. maja, a posetioce očekuje veoma interesantan program. Programi: 1. ČUVARI TEMELjA:

Večeras je obeeležena Evropska noć muzeja

Kulturno-istorijska šetnja kroz Glavnu ulicu Rume i kao čuvare temelja obilazak tri značajna spomenika u našem gradu.Skulpture dede i unuka sa guslama na zgradi nekadašnjeg Doma JNA, a danas Gradske biblioteke. Skulpture su rađene po pesmi J. J. Zmaja „Deda i unuk“. One simbolično prikazuju kako se čuva tradicija i učvršćuju temelji prenošenjem priče s kolena na koleno (s dede na unuka), uz simboliku gusli uz koje su pevane narodne pesme kao usmeno predanje naše prošlosti.

Spomenik „Deca s knjigom“ nalazi se u Malom parku u Rumi, delo je Rumljanke, Slavke Petrović Sredović (1907 – 1978.) svetski poznate vajarke i medaljerke. Spomenik koji predstavlja grupu dece udubljenu u čitanje knjige otkupljen je 1955. godine, posle Slavkine prve posleratne izložbe održane upravo u Rumi, u prostorijama Gradske biblioteke. Spomenik „Jovanu Jovanoviću Zmaju“ ispred istoimene škole.Sva tri spomenika predstavljaju istinske ČUVARE TEMELjA

2. ČUVARI TEMELjA: Etnološka izložbautorak 17. maj u 18:00 časova, Veliki hol Kulturnog centra “Brana Crnčević”u Rumi

autor: Jelena Arsenović, viši kustos – etnolog

autor fotografija: Jovana Đurković

Etnološku izložbu čine:– fotografije kostima iz zbirke ZMR– fotografije nematerijalnog kulturnog nasleđa („Vijanje Božića“ i „Kraljice“)– Fotografije iz fundusa ANIP-a „Branko Radičević“ Ruma

3. ČUVARI TEMELjA: Radionice „Znameniti sugrađani“ponedeljak- petak 16 – 20. majaradionice u osnovnim školama sa decom starijeg školskog uzrasta (7. i 8. razred) pod nazivom „Znameniti sugrađani“.

Izvor/ Zavičajni muzej Ruma

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad