Yunet
 

Kultura

Branislav Jerković dobitnik nagrade „Predrag Peđa Tomanović“

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 24. januar 2023. • 14:12 •

Branislav Jerković dobitnik nagrade „Predrag Peđa Tomanović“

Glumac Srpskog narodnog pozorišta, Rumljanin, Branislav Jerković, dobitnik je nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ koju dodeljuje istoimena Zadužbina. Jerkovića su za ovu nagradu kandidovale uloge Edipa u Mažerijevoj „Slepoj mrlji“ i Milivojevićev „Magbet“.

Žiri je saopštio da je Branislav Jerković „uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpretacije”.

„Ne mogu da kažem da sam bio zatečen, jer znam kakve zadatke i kakvu odgovornost nosim zadnje dve godine od kako sam ovde u SNP-u, ali iznenađenje jeste i sada kada se to slegne posle nekih dan –dva onda osetite nekakav ponos i čast što ste baš vi dobili tu nagradu“, rekao je Branislav Jerković, glumac SNP-a i dobitnik nagrade.

Nagrada koja nosi ime Predraga Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim igračima koji će, i u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti, započeti njegov pozorišni san, san pred stvarnošću. Svrha Zadužbine je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Predrag Peđa Tomanović, glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisao je 83‘/84. godine u klasi Profesora Petra Banićevića. Bio je jedan od najboljih studenata glume u tadašnjoj Jugoslaviji, te je bio neminovan i njegov stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu koji je dobio 1988. godine a prva uloga mu je bila uloga Maleša u predstavi „Tri čekića (A o srpu i da ne govorimo)”.

Za nepunih pet sezona u Srpskom narodnom pozorištu sa četrnaest uloga i šest nagrada, stvorio sebi život u legendi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad