Yunet
 

Kultura

Izložba građanskih šešira Vojvodine iz 19. i 20. veka

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 7. februar 2023. • 14:53 •

Izložba građanskih šešira Vojvodine iz 19. i 20. veka

U petak, 10. Februara sa početkom u 18 časova u velikom holu Kulturnog centra u Rumi biće otvorena izložba „Šeširi iz kolekcije Muzeja Vojvodine“, autorke Milkice Popović. U pitanju je gostujuća izložba koja će biti otvorena do 3. marta.

„Mi smo tražili od kolega iz Muzeja Vojvodine da izložimo nešto reprezentativno iz njihove zbirke i to su zaista zanimljivi šeširi, reč je o damskim šeširima , to je kraj 19. i početak 20. Veka. Znači originalni artefakti iz njihovog muzeja i zbog ove naše sutuacije naravno da će u kulturnom centru biti otvorena 10. marta i trajaće dve nedelje“, rekla je Snežana Janković, viši kustos Zavičajnog muzeja Vojvodine.

Šeširi kakve danas poznajemo pojavili su se krajem 18. veka, a sa njima tokom 19. i 20. Veka i zanati modiskinje – mašamode i šeširdžije. Modni trendovi iz Pariza preko Beča i Budimpeše stizali su i u Vojvodinu zahvaljujući modnim listovima.

„To je neka da kažem visoka moda od Koko Šanel pa do ovih običnih šešira koji su nošeni kao što znate krajem 19. I početkom 20. Veka. Žene su obično nosile šešire ili marame. Ove da kažem iz građanskog sloja su imale posebno kreirane od poznatih kreatora ili ono što su kupovale od zanatlija tadašnjih“, kaže Janković.

Posetioci će imati priliku da vide oko 40 šešira koji se čuvaju u zbirci Građanska nošnja u Muzeju Vojvodine, a takođe biće izloženo i nekoliko modnih listova s kraja 19.veka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad