Yunet
 

Zdravlje

Novo sanitetsko vozilo i ultrazvučni aparat za rumski Dom zdravlja

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 30. novembar 2022. • 16:32 •

Novo sanitetsko vozilo i ultrazvučni aparat za rumski Dom zdravlja

Dom zdravlja Ruma od danas je bogatiji za jedno sanitetsko vozilo u potpunosti opremljeno i za jedan ultrazvučni aparat poslednje generacije. U pitanju je donacija Opštine Ruma Domu zdravlja, kako bi ova ustanova što bolje i kvalitetnije mogla da pruži svoje usluge pacijentima sa područja čitave rumske opštine.

Do sada je internistička služba radila na aparatu starom oko 15 godina, a prema rečima doktorke Danijele Šatlan Ranković, novi aparat ima mnogo bolju sliku i rezoluciju, čime se omogućava kvalitetnije merenje.

„Za jedan ultrazvučni pregled vama je potrebno oko pola sata, tu ima gomila merenja. Srce je jedini organ koji se pokreće i kada radimo ultrazvuk srca, mi merimo brzine na svim srčanim zaliscima. I onda mi kada završimo pregled i rad sa pacijentima, onda na kraju smene radimoultrazvučne preglede redovno zakazanih pacijenata a takođe imamo i termine za pacijente kojima je iz nekog razloga indikovano da se uradi UZ pregled i da ga nose u Kamenicu, na Dedinje, zatim onkološki pacijenti za preoperativnu pripremu, radim ukoliko smatram da je neka hitna intervencija, često pacijenti dođu pa imaju bol u grudima, guše se, tako da aparat može da se primenjuje svuda“, rekla je Danijela Šatlan Ranković, specijalista interne medicine u Domu zdravlja Ruma.

Povodom donacije u vidu sanitetskog vozila i novog ultrazvučnog aparata, Dom zdravlja je danas posetila predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, koja je tom prilikom navela da je u cilju poboljašnja uslova rada, ali pregleda pacijenata i pružanja terapija Opština odlučila da opredeli sredstva za nabavku opreme, mobilijara, uređenje prostora Doma zdravlja.

„Taj aparat im je zaista bio potreban i neophodan u daljem lečenju kardioloških bolesti tako i ostalih malignih bolesti, dakle snimanja na ovom aparatu su neophodna kako bi se ustanovio tok bolesti i dalje lečenje i upućivanje u druge centre na dalje lečenje. Pored toga Opština je obezbedila i drugi mobilijar – neophdnu kompjutersku i računarsku opremu, štampače, stolove i stolice i počeli smo da obnavljamo stolice na dečijem odeljenju, a potom i na drugim odeljenjima“, navela je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Predsednica je podsetila da je Opština Ruma tokom ove godine već kupila jedno sanitetsko vozilo za dijalizu, a na kraju je obišla i službu hitne pomoći gde je najavila ulaganja u uređenje ovog odeljenja u vidu krečenja, zamene pločica i nabavke novih vrata, dok će se prema njenim rečima naredne godine takođe nastaviti ulaganje u Dom zdravlja i to po odeljenjima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena