Yunet
 

Zdravlje

Obuka za pomoć prilikom srčanog zastoja

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 16. decembar 2022. • 16:43 •

Obuka za pomoć prilikom srčanog zastoja

Sedam od deset srčanih zastoja desi se van bolnica, tj u svakodnevnim životnim okolnostima na ulici, u kući, na poslu i to je podatak koji znači da je neophodna edikacija kako pomoći osobi sa srčanim zastojem, rčeno je na današnjoj obuci sportskih ranika u Rumi, koju je držao stručni tim Crvenog krsta Srbije u okviru kampanje Život u tvojim rukama, čiji cilj je da obuči što veći broj građana kako da pomognu prilikom naglog srčanog zastoja.

„Kada govorimo o sportistima zapravo ono što je nažalost pokazatelj jeste da se sve češće na sportskim borilištima dešava srčani zastoj. Bilo je slučajeva kada pomoć nije mogla da spase život, ali setimo se samo danskog fudbalera Eriksena koji je pre nekoliko godina nas protskom terenu dobio srčani zastoj, on je spašen i ponovo je na sportskom borilištu. Dakle veoma je značajno da se kako mi to zovemo u zlatnom standardu, u prva tri minuta pruži pomoć i započne sa merama oživljavanja“, rekao je Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Budući da je nagli srčani zastoj sve češći kod vrhunskih sportista, kampanja je započela koncentracijom na ovu specifičnu grupu. Promoteri su, stoga, naši najpoznatiji sportisti: Asmir Kolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi.

„Naš cilj je da negde na hiljadu stanovnika u RS što je negde oko 6000-7000 ljudi obučimo za ovaj specifičan vid vanbolničke prve pomoći“, kaže Miladinović.

Moto pomenute kampanje je: Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako.

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena