Yunet
 

Društvo

Svaka treća mlada osoba trpela je digitalno nasilje

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 31. avgust 2021. •

Svaka treća mlada osoba trpela je digitalno nasilje

U susret početku školske godine, Beogradska otvorena škola objavila je „Vodič za digitalnu bezbednost mladih – zaštita privatnosti i sprečavanje digitalnog nasilja“ sa ciljem jačanja digitalnih kompetencija dece i mladih i prevencije i zaštite njihove privatnosti. Vodič je kreiran u okviru projekta “Sačuvaj privatnost- odupri se pritisku” koji zajednički sprovode organizacije Beogradska otvorena škola (BOŠ), Partneri za demokratske promene Srbija, SHARE Fondacija, Udruženje „Da se zna!”, NVO ATINA i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11.

Digitalni alati, aplikacije i platforme koje su dostupne mladima postaju sve raznovrsnije, te se tako šire i mogućnosti za ugrožavanje privatnosti, a novi oblici digitalnog nasilja postaju svakodnevica. Deca i mladi brinu o tome koji lični podaci će doći u posed roditelja i drugova, ali su slobodniji da ih u javnom prostoru dele, često nesvesni mogućnosti njihove zloupotrebe. Stoga je potrebno na pravi način osnaživati decu i mlade da znaju da procene koje lične podatke nije primereno deliti s drugima, u kojim situacijama i zašto.

Istraživanja o nasilju u digitalnom prostoru ukazuju da ono poprima velike razmere, da postaje brutalnije, a da je ponašanje mladih na internetu rizično. Istraživanje Ministarstva prosvete i nauke pokazuje da je 21% srednjoškolaca spremno da daju lične podatke nepoznatim osobama, dok je čak 15% njih voljno i da se sa osobama koje su upoznali preko interneta sretnu.

„Prema istraživanjima, svaki treći učenik je, tokom proteklih godinu dana, doživeo neko uznemiravajuće iskustvo na internetu, dok je čak trećina učenika u isto vreme trpela ili vršila nasilje. Čak polovina srednjoškolaca ponaša se tako da sebe i lica iz okruženja izlaže onlajn-rizicima. Najčešća rizična ponašanja su deljenje ličnih podataka, „prijateljstva” na društvenim mrežama i kontakti, najpre preko interneta, a kasnije i uživo, s nepoznatim licima, skrivanje identiteta,“ navela je Kristina Kalajdžić, istraživačica u organizaciji Partneri Srbija i jedna od autorki vodiča.

„Žrtva digitalnog nasilja može biti bilo ko. Mladi često ne prijavljuju nasilje zbog straha od posledica, a nekada i ne znaju kome mogu da se obrate za pomoć. Stoga je važno informisati i edukovati mlade o važnosti zaštite digitalne privatnosti, kao i o načinima prevencije zloupotrebe privatnosti i reagovanja u slučajevima kada do digitalnog nasilja dođe,“ kaže Marija Todorović, urednica vodiča i koordinatorka projekata u Beogradskoj otvorenoj školi.

Vodič posvećuje i posebnu pažnju obavezama škola u slučajevima nasilja i neophodnosti kreiranja okruženja u kom je svaki oblik nasilja neprihvatljiv, a učesnici u obrazovno-vaspitnom sistemu svesni svojih obaveza u zaštiti dece od digitalnog nasilja i odgovornosti u tom pogledu.

Kompletan vodič možete preuzeti na linku .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena