Yunet
 

Društvo

Duže od 50 godina posvećeni radu sa decom sa smetnjama i invaliditetom

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. oktobar 2021. •

Duže od 50 godina posvećeni radu sa decom sa smetnjama i invaliditetom

Škola „6.Oktobar“ posvećena je radu sa decom sa smetnjama i invaliditetom 52 godine, koliko ova ustanova i postoji.

Pored dece u školskom sistemu, preko 50 mališana iz Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ koristi programe podrške u ovoj školi.

Škola 6.oktobar jedina je u Severnobanatskom okrugu koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem učenika sa smetnjama u razvoju. Osnovana je davne 1969.godine a uslovi u kojima je škola radila menjali su se tokom decenija, a nastavni kadar, koji su nekada činili prosvetari-entuzijasti, vremenom je zamenjen stručnjacima različitih profila.

Ono što je važno za nas je da maksimalno pružimo podršku svoj deci koja imaju bilo kakvih problema i smetnji. Aktivno radimo, u školi ima 39 učenika. Radimo dodatni program za decu i učenicike iz Predškolske ustanove i škola. Obzirom da su prilike ovakve, pre svega zdravstvene, pokušali smo da se uklopimo i u program Dečije nedelje, da svaki dan organizujemo neke aktivnosti, da animiramo decu, a da možemo i da ih zaštitimo i da prosto ona budu bezbedna, rekao je direktor Škole za decu sa smetnjama i invaliditetom „6.Oktobar“ Srđan Stojanović, po profesiji defektolog.

Povodom dana škole danas su održane brojne radionice, zaposleni su se potrudili da atmisfera bzde svečana, a školu je obišla i članica gradskog veća zadužena za obrazovanje Milena Živkov.

– 6.oktobar je važan datum za Kikindu i Kikinđane a svakako i za školu „6.oktobar“. Iskoristila bih priliku da im danas čestitam dan škole. Imamo tu čast jer smo dobili poziv da posetimo naše drugare koji pohađaju ovu školu i posetimo radionice. Zaista je zanimljivo i još jednom bih iskoristila priliku da čestitam svim učenicima, zaposlenima i direktoru škole, rekla je Milena Živkov, članica gradskog veća za obrazovanje i kulturu

U petak će u holu i dvorištu škole biti priređena izložba otvorenog tipa gde se rodielji koji duže vreme zbog epidemiološke situacije ne ulaze u školu, mogu upoznati sa programom rada, zatim videti radove učenika i obići poligon koji je dobio nov izgled.

Škola „6.oktobar“ poslednjih godina dobija sve više na značaju zbog širokog spektra profesionalnih usluga, odnosno rada sa decom sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom koja su u sistemu predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ i osnovnih škola. Radi se o broju od preko 50 dece sa kojima rade defektolozi, logopedi, oligofrenolozi. Polaznicima je dostupna senzorna soba, rade se vežbe stimulacije, programi za osobe sa sa oštećenjem sluha, vežbe za telesna invalidna lica i još niz programa podrške po proceni stručnih lica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena