Yunet
 

Društvo

Ordinacija “Dr Baba” korisnik subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 12. oktobar 2021. •

Ordinacija “Dr Baba” korisnik subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje

Program novog zapošljavanja podrazumeva subvenciju za zapošljavanje lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih koja se odobrava poslodavcu iz privatnog sektora, u jednokratnom iznosu. Ordinacija “Dr Baba” ostvarila je subvenciju za zapošljavanje jedne osobe u iznosu od 200.000 dinara uz obavezu da lice sa kojim je zasnovan radni odnos na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, zadrži u radnom odnosu najmanje 12 meseci.

-Tokom dve i po godine koliko radi ordinacija, ukazala se potreba za administrativnim radnikom koji bi zakazivao i organizovao termine, javljao se na telefon. Zbog toga sam konkurisao za ovu subvenciju. Osoba je zaposlena na neodređeno vreme, nadam se da se tako i ostati jer postoji potreba za tom vrstom pomoći. Imamo još tri angažovana psihologa i potrebno je sve to iskoordinirati. Koristio sam subvenciju NSZ prilikom otvaranja ordinacije i ta sredstva mnogo znače svakom početniku u poslu, pa tako i meni, baš kao i ova sada, kada treba da unapredim posao- navodi dr Nebojša Baba, psihijatar i psihoterapeut.

Iskustvo dr Nebojše Babe govori da su se ranije, za pomoć psihoterapeuta uglavnom obraćale žene, radno aktivne. Danas na psihoterapiju dolazi sve više muškaraca, ali i adolescenata i dece.Dr Baba je pre otvaranja svoje ordinacije radio u državnoj bolnici.

– Koncept lečenja je različit. Ovde uglavnom pomoć traže osobe koje imaju problema sa anksioznošću ili sa stresom. Veći deo uglavnom radimo psihoterapijski, manji je farmakoterapija, dok u državnim ustanovama nema toliko prostora da se obavi psihoterapijski rad.

Zatražiti pomoć psihoterapeuta više nije bauk niti tabu tema u našem društvu. Na mentalno zdravlje stanovništva u proteklih godinu i po dana uticala je i pandemija virusa korona.

-U početku je vladao strah od virusa, ali kasnije je pandemija uticala najviše indirektno: zatvaranje, nemogućnost socijalnih kontakata, izostanak “ventila” poput odlazaka na druženje i razgovora sa prijateljima. Pokrenula je stare traume i konflikte u nama. Posle otvaranja je povećan broj ljudi koji se javlja na psihoterapiju- ukazuje dr Baba.

Ordinacija dr Baba je ostvarila subvenciju po republičkom konkursu, po kome je za grad Kikindu kvota bila 42 radnika. Do sada su 33 poslodavca ostvarila pravo na subvenciju za 36 radnika. Prema već donetim odlukama, preostalo je da se potpišu još četiri ugovora za šest novih radnika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena