Yunet
 

Društvo

Kikinđani su napisali najbolji evropski udžbenik: “Digitalni svet” autora Gordane Rackov i Arpada Pastora dobio Zlatnu nagradu na Frankfurtskom sajmu knjiga

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 25. oktobar 2021. •

Kikinđani su napisali najbolji evropski udžbenik: “Digitalni svet” autora Gordane Rackov i Arpada Pastora dobio Zlatnu nagradu na Frankfurtskom sajmu knjiga

Profesorica razredne nastave dr Gordana Rackov i nastavnik informatike Arpad Pastor u OŠ „Sveti Sava“ autori su najboljeg evropskog udžbenika za prvi razred osnovne škole. Na najvećoj manifestaciji pisane reči na svetu, Frankfurtskom sajmu knjiga, Zlatnu nagradu dobio je udžbenik „Digitalni svet 1” u izdanju „Vulkan znanja”.

Nagradu su dodelili Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika. U konkurenciji vodećih izdavača iz Nemačke, Švajcarske, Slovenije, Švedske i drugih zemalja, o najboljima je odlučivao međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka iz više država.

Ovaj udžbenik bavi se temama iz oblasti informatike i računarstva, a cilj autora koji su uspeli da primene višegodišnje iskustvo u radu sa đacima bio je da se učenici zainteresuju za novi predmet kroz različite zadatke i igrovne aktivnosti koje će im pomoći da se upoznaju sa osnovama programiranja.

-Kada smo razmišljali o tome kako bi udžbenik trebalo da izgleda, pošli smo od toga kakav bismo mi voleli da koristimo u radu sa đacima. Vodili smo računa da bude zanimljiv učenicima i inspirativan učiteljima i nastavnicima. Svesni smo da nemaju sve škole dobro opremljene informatičke kabinete i mogućnost da na svakom času rade sa računarima. Omogućili smo da udžbenik koriste i učitelji koji nemaju dovoljno informatičkog predznanja, kao i u školama u kojima nije dobra opremljenost, ali i tamo gde je ona odlična. Hteli smo da 25-godišnje iskustvo u nastavi prenesemo kako bi koristilo i drugima- objašnjava dr Gordana Rackov, koautorka najboljeg evropskog udžbenika, inače i direktorica OŠ „Sveti Sava“.

Udžbenik je podeljen u tri oblasti: Digitalno društvo, Bezbedno korišćenje digitalnih uređaja i Algoritamski način razmišljanja. Različiti zadaci i vežbe pružaju mogućnost učenicima da se upoznaju sa ovim predmetom na kreativan i zanimljiv način kako bi istražili digitalni svet. Pored štampanog, postoji i digitalni udžbenik, koji sadrži 3D animacije, video i audio-zapise, interaktivne testove, igre za razvoj kognitivnih veština.

Tu su i i teme kao što su pravilno držanje tela, bezbedno korišćenje digitalnih uređaja, pravilno odlaganje uređaja koji se više ne koriste, reciklaža i ekologija. “Digitalni svet 1″je izašao prošle godine i uveliko se koristi u nastavi. Kuća „Vulkan znanje“ je prvi put učestvovala na Sajmu, smatrali su da je udžbenik drugačiji i da bi mogao da dobije nagradu. Pitaju nas da li će biti preveden i na druge jezike kako bi se i u drugim državama koristio, ali mislim da je to teško izvodljivo jer svaka zemlja ima program po kom piše udžbenike. Da li će se to uklopiti u nastavni program neke države, videćemo, otvorena je mogućnost.

Zbog pandemije, dodela nagrada održana je onlajn. U ime izdavača „Vulkan znanja“ nagradu je primila urednica Milica Cvetinović.

Napisali i „Digitalni svet 2“

„Digitalni svet“ je prošle godine uveden kao novi predmet koji se izučava u prvom i u drugom razredu osnovne škole. Dr Istim autorima Ministarstvo prosvete odobrilo je i udžbenik „Digitalni svet 2“ za drugi razred osnovne škole koji se u nastavi koristi od ove školske godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad