Yunet
 

Društvo

Usvojen rebalans gradskog budžeta

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 10. novembar 2021. •

Usvojen rebalans gradskog budžeta

Devetomesečni izveštaj o realizaciji gradskog budžeta kao i drugi po redu rebalans usvojeni su na današnjoj sednici gradske skupštine na kojoj se pred odbornicima našlo 46 tačaka dnevnog reda. Realizacija budžeta od januara do septembra iznosi 67 odsto, izveštaj je detaljno po stavkama obrazložila zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski.

Ovo je solidna realizacija, pogotovo ako poredimo nominalnu vrednost u odnosu na isti period lane. U gradsku kasu za prvih devet meseci slilo se 552 miliona dinara više nego prošle godine kada je realizacija budžeta u istom periodu iznosila 47 odsto-navela je Jakšić Kiurski i dodala da su očekivanja da realizacija budžeta na kraju godine iznosi 92 odsto što je bolji rezultat nego svih proteklih godina.

Rebalansom je budžet grada smanjen za pet odsto odnosno 163 miliona i iznosi dve milijarde i 956 miliona dinara dinara.

Gradonačelnik Nikola Lukač zahvalio se svom timu, istakao da se ulaže u grad i u sela i da se nastavlja sa ambicioznim planovima.

Izdvojio bih i budući fudbalski stadion, jedan multifunkcionalni objekat koji će taj deo grada oživeti. U intenzivnim pregovorima smo i za ritejl park upravo u tom delu grada. Sa tim objektima, unapredićemo postojeću sportsko-turističku ponudu. U pokrajini imamo određene garancije da ćemo novu industrijsku zonu delom finansirati iz pokrajinkog budžeta. Očekujemo da će krajem godine biti ishodovana građevinska dozvola za fabriku vode. Time započinju građevinski radovi. Izabran je izvođač, sve je rađeno da bismo dobili pravu tehnologiju koja će zadovoljiti potrebu da čistu pijaću vodu dobijemo po prihvatljivoj ceni. Svaki Kikinđanin u republičkoj i pokrajinskoj skupštinisvojski se trudi da maksimalno animira svaki izvor finansiranja za naše projekte-rekao je Lukač.

Šef odborničke grupe SNS Srđan Sivčev istakao je aktivnosti lokalne samouprave: bebi klub, uređenje Starog jezera u okviru projekta „Ecolakes“, učešće na Sajmu investicija u Mihnenu, podizanje spomenika Kralju Petru, podršku SC „Jezero“ obolelima od multipleskleroze, subvencije građanima za energetsku efikasnost, kao i planove za stambenu izgradnju.

Planirana je izgradnja dve stambene zgrade sa 60 stambenih jedinica u centru grada, na potezu Nemanjine ulice. Izmenom i doradom Plana generalne regulacije stvaramo uslove da privučemo investitore. U planu je i izgradnja stambenog objekta za socijalno ugrožene porodice na potezu ulica Sterije Popovića i Ivana Jakšića. Na toj lokaciji planirana je izgradnja tri zgrade– naveo je Sivčev.

Da su finansije grada stabilne, ocenila je odbornica SNS Milica Tripinović Popov koja se zahvalila privrednicima navodeći da su u kriznim vremenima iskazali socijalnu odgovornost.

Želim da im čestitam na ostvarenim rezultatima koji se tiču poreza na zarade i na zaradama koje su naši ljudi primili jer je ovo bila teška godina, naravno, potpomognuta merama vlade Republike Srbije-rekla je Tripinović Popov.

Odbornik SNS Dušan Prekratić istakao je da je budžet grada razvojni posebno apostrofirajući ulaganja u Opštu bolnicu, dok je njegov stranački kolega Dušan Popeskov govorio o završetku izgradnje nove, moderne gradske pijace u koju je pokrajina uložila 244, a grad 98 miliona dinara. Ocenio je i da su značajna ulaganja u sport.

Na važnost mera populacione politike ukazao je predsednik skupštine grada Mladen Bogdan.

Slušajući potrebe građana, opredelili smo sredstva za pomoć parovima u procesu vantelesne oplodnje. Uskoro će uslediti prva svečana podela 116 kartica „Tri plus“ koje će porodicama sa troje i više dece doneti popuste i olakšice. Privrednici koji žele da se priključe akciji su dobrodošli– ocenio je Bogdan.

Da grad Kikinda ima bogat kulturni život, navela je članica Gradskog veća Milena Živkov.

Uspostavljena je saradnja sa Maticom srpskom, programom Gradovi u fokusu opredeljena su sredstva za muzej i Terru, u Kulturnom centru je rekonstruisan prostor, osnovan Ruski kutak. Tu je i Simpozijum terra, Festival Kikinda short, sadržaji koje nudi pozorište, Gusle…Kikinda je grad kulture-rekla je Živkov.

U nastavku sednice data je saglasnost na planove izmene izmene i dopune programa poslovanja javnih preduzeća, usvojena je izmena odluke o besplatnom i regresiranom prevozu, kao i tekst ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije. Usvojene su i predložene odluke o izmenama u pojedinim školskim, nadzornim i upravnim odborima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena