Yunet
 

Društvo

Proširen krug korisnika besplatnog prevoza. “Autoprevoz” obnavlja vozni park

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 17. novembar 2021. •

Proširen krug korisnika besplatnog prevoza. “Autoprevoz” obnavlja vozni park

Proširen je broj korisnika regresiranog i besplatnog prevoza, a odluka o tome usvojena je na poslednjoj sednici gradske skupštine održanoj 10. novembra. Besplatan prevoz imaće srednjoškolci koji imaju prebivalište na teritoriji Kikinde, a školuju se u drugim gradovima, kao i u međugradskom prevozu lica koja nisu korisnici socijalne pomoći, a imaju primanja ispod 30.000 dinara. Ovakav potez gradske vlasti obrazložio je predsednik skupštine grada Mladen Bogdan ističući da su se osluškivale potrebe građana kako bi im se izašlo u susret. Podsetio je i na prethodno donetu odluku.

– Na jednoj od prethodnih sednica, mi smo već proširili tadašnju odluku, uključili smo ratne veterane i učesnike ratova devedesetih, kao i vrhunske sportiste na predlog gradonačelnika. Uključili smo i regresirani prevoz na 50 odsto za korisnike penzija u visini između 30.000 i 50.000 dinara- rekao je Bogdan.

Prilikom usvajanja odluke o davanju saglasnosti na plan izmene i dopune programa poslovanja “Autoprevoza”, vršilac dužnosti direktora ovog javnog preduzeća Dragan Knežević rekao je da je u planu kupovina pet polovnih autobusa novije generacije za međugradski prevoz za šta će biti opredeljeno do 250.000 evra. On je ukazao da postojeći vozni park iziskuje ogromne troškove održavanja, te da je nabavka novih autobusa neophodna za dalje poslovanje. Rekao je da na tržištu postoje kuće koje daju otplatu na rate, te da nije reč ni o lizingu niti o komercijalnom kreditu i objasnio zbog čega bi takvo finansiranje nabavke vozila bilo najpovoljnije.

–Planiramo da kupimo izuzetno kvalitetna vozila, takvu ćemo javnu nabavku i raspisati. Prethodnu godinu završili smo sa minusom od 21 milion dinara, a plan je da ovu godinu završimo sa dva i po miliona u plusu. Sada, nakon devet meseci smo 7,5 miliona u plusu. Dva meseca prošle godine imali smo potpuni zastoj u poslovanju, obaveze su se nagomilale, pa smo celu ovu godinu vraćali dugovanja, pre svega prema dobavljačima i bankama. Kreditna zaduženost „Autoprevoza“ u ovom momentu je oko 70.000 evra, a kad sam došao bila je 250.000 evra. Uzimali su se krediti da bi se isplaćivale zarade. Sada je dodatna otežavajuća okolnost energetska kriza- ukazao je Knežević.

Osvrnuo se i na nezvanične spekulacije o privatizaciji “Autoprevoza” ističući da tako nešto nije u planu.

-Sa mnom niko iz lokalne samouprave nije razgovarao na tu temu. Zaposlenima sam rekao, ako bi se razmišljalo u tom pravcu, ne bi se ulagalo i kupovala vozila. Za sada to nije opcija- jasan je bio Knežević.

Dodao je dacene autobuskih karata nisu menjane od 1. avgusta 2018. i da poskupljenje nije ni u planu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena