Yunet
 

Društvo

Uskoro formiranje Saveta za međunacionalne odnose

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 17. novembar 2021. •

Uskoro formiranje Saveta za međunacionalne odnose

Savet za međunacionalne odnose biće osnovan pri Skupštini grada Kikinde, potvrđeno je na današnjem sastanku u Gradskoj kući kom su prisustvovali predstavnici OEBS-a- Misija za Srbiju, Udruženja ombudsmana Srbije i nacionalnih zajednica. Poželevši dobrodošlicu učesnicima sastanka, Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde iskoristio je priliku da istakne važnost međusobne saradnje kako unutar zajednica, tako i sa susednim gradovima i opštinama. -Kao grad koji je multinacionalan i multurkulturalan, u kom živimo u zajedništvu, smatram da možemo biti primer. Spremni smo da usvojimo osnovane preporuke i predloge, kako komšijskih lokalnih samouprava, tako i institucija, koje se bave pitanjima nacionalnih manjiina i drugim oblastima. Spremni smo da poslušamo, usvojimo ili ispravimo sve ono što nije usklađeno sa nekim novim pravilima i standardima. Moto koji često koristimo je da je Kikinda grad dobrih ljudi. Zato nam je i želja da što više mladih ostane ovde, ali i da se vrate oni koji su otišli iz našeg grada. Ovde je lepo živeti, a mi se trudimo da svim zajednicama izlazimo u susret. Siguran sam da poštujući jedni druge, nastavljamo da koračamo u bolju budućnost- istakao je Lukač.

Na činjenicu da je sve veća potreba učešća mladih kao aktivnih članova Saveta, ukazala je Jelena Stojković-Sokolović, predsednica UO Udruženja ombudsmana Srbije i Lokalni ombudsman Grada Pančeva.

-Saveti za međunacionalne odnose su relativno novi i jedini institucionalni aranžman za očuvanje stabilnih međunacionalnih odnosa i zaštitu manjinskih prava na nivou lokalne samouprave– rekla je ona.U okviru sastanka, koji je deo projekta “Poboljšanje uslova za integraciju nacionalnih manjina u raznoliko društvo Srbije” govorilo se i o unapređenju praktičnih modela i načina funkcionisanja saveta za međunacionalne odnose u jedinicama lokalne samouprave, kao i o primerima dobre prakse u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici OEBS Misije za Srbiju, predstavnici nacionalnih zajednica u Kikindi, Marina Popov Ivetić, lokalna ombudsmanka Grada Novog Sada, Zlatko Šimak, potpredsednik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i Lokalni ombudsman Opštine Kovačica, Miladin Nešić, predsednik Udruženja ombudsmana Srbije i Lokalni ombudsman Opštine Topola, Jelena Stojković-Sokolović , predsednica UO Udruženja ombudsmana Srbije i Lokalni ombudsman Grada Pančeva, Suzana Nešić Pataki, samostalni stručni saradnik u Opštinskoj upravi Opštine Bačka Topola kao i predstavnici Grada Kikinde, Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada , Živa Knežević, sekretar Skupštine grada i Milan Novaković, lokalni ombudsman Grada Kikinde.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad