Yunet
 

Društvo

U toku kvalifikacione borbe za ovogodišnju Gusanijadu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 15. januar 2022. •

U toku kvalifikacione borbe za ovogodišnju Gusanijadu

Mokrin, ne samo da se sprema za ovogodišnju Gusanijadu, već se kvalifikacione borbe odvijaju poslednjih mesec dana. Još nemamo favorita ovogodišnjeg svetskog prvenstva, ali će do 27.februara za kad je „Bela korida“ zakazana, uveliko biti poznata imena potencijalnih pobednika.

Ove godine, poslednje nedelje u februaru, 27. februara, u Mokrinu se održava 36. Svetskog prvenstvo u nadmetanju guskova. U toku kvalifikacione borbe guskova već je održano prvo kolo nadmetanja za seniore i dvogodišnjake dok je za nedelju, 16. januar, planirano prvo kolo za mlade.

Krenulo je još sredinom decembra a sad su u punom jeku borbe starijih kategorija. Juniori su sad u prvom kolu pa pošto ih ima mnogo teraju se i preko nedelje. Sve je podređeno 27.februaru, kaže Živica Terzić, predsednik udruženja „Belo pero“.

I tokom ovogodišnjeg nadmetanja nije opao broj takmičara tako da ih je u kategoriji mladih najviše 43, dvogodišnjaka je 29, a seniora je 34.

Batak, Pikaso, Cezar, Leo Martin samo su neka od imena guskova nastalih tokom inspiracije njihovih domišljatih vlasnika. I ove godine čekamo maštovite nazive.

– Rano je za imena, ona se kasnije daju. Nova imena kad se pojavi gusak tek kad uđe u polufinale, ili finale onda dobija ime. Po nekom političkom događaju, sportisti, događaju, sve zavisi od inspiracije vlasnika, kaže Terzić.

Već 36 godina pravila gusanijade nisu se veliko menjala. Megdan je na na polovini puta od njihovih kuća, a za dobru borbu su najvažnije guske koje ih bodre ili podstiču da pobede suparnike.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad