Yunet
 

Društvo

Kikinđani za ustavne promene

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 17. januar 2022. •

Kikinđani za ustavne promene

Referendum u Srbiji je uspeo, pokazuju prelimirarni rezultati RIK-a. Kikinđani su izglasali da su ZA promenu Ustava u oblasti pravosuđa. Prema konačnim rezultatima koje je saopštila predsednica Gradske izborne komisije Tamara Radlović, za promenu Ustava glasalo je 65,44 odsto, dok je protiv bilo 33,50 Kikinđana od ukupnog broja onih koji su izašli na glasačka mesta.

Iza nas je uspešan referendumski dan u kome se Srbija izjašanjavala da li je za promenu Ustava u oblasti pravosuđa. Svaki treći Kikinđanin koji je izašao na glasačko mesto zaokružio je DA tako da se u Kikindi a i prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije referendum smatra uspelim.

Od ukupno upisanih 47.835 birača na Referendum je izašlo 16.130 , ili 33,72 odsto građana sa pravom glasa. Kako je saopštila Tamara Radlovićka, predsednica GIK glasanje je proteklo u najboljem redu i većina sugrađana je za ustavne promene.

– Gradskoj izbornoj komisiji kao nadležnoj podkomisiji za sporovođenje Referenduma na teritoriji Grada Kikinde nije prijavljeno ni jedno narušavanje reda na glasačkom mestu, a nismo imali ni drugih problema tokom sprovođenja referenduma. RIK-u smo po prvi put imali zadatak da prijavljujemo podatke o izlaznosti sa četiri referentna mesta a to su glasačko mesto broj 5 u nekadašnjoj Mesnoj zajednici “Braće Lakovića”, glasačko mesto 35 Železničkoj stanica, u Ruskom Selu glasačko mesto 44 u Lovačkom domu “Zec”, kao i glasačko 59 u OŠ “Mora Karolj” u Sajanu, rekla je Tamara Radlović.

Najmanje sugrađana bilo je na glasačkim mestima u prepodnevnim satima i činjenica je da su niske temperature bile značajan faktor za izlazak na glasačka mesta. Najveća izlaznost zabeležena je u periodu od 16 do 18 časova.

Zanimljivost referenduma, ali donekle i očekivano je da je najveća izlaznost zabeležena na biračkom mestu broj 39 „Dom Reon“ u Banatskom Velikom Selu gde je na glasačko mesto izašlo 65,1 odsto meštana a Da je zaokružilo 77,1 odsto njih. Najmanja izlaznost zabeležena je u Sajanu upravo na jednom od referentnih mesta odakle su se podaci slali Republičkoj izbornoj komisiji, u Osnovna školi “Mora Karolj”, odnosno biračkom mestu broj 59 gde je izlaznost bila svega 19,3 odsto . Interesantno je i da je u Banatskoj Topoli na glasačkom mestu “Bife Zoki” 96.3 odsto njih glasalo ZA a ni na jednom glasačkom listići nije zaokruženo NE.

Nema glasačkog mesta od ukupno 60 njih u gradu i selima gde je više glasača zaokružilo ne, a najmanja razlika između ZA i PROTIV bilo je na biračkom mestu broj 5. u nekadašnjoj Mesnoj zajednici Braće Lakovića gde je 174 sugrađana glasalo ZA a 149 protiv referenduma.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena