Yunet
 

Društvo

Časni krst, Nikola Filipović predao jedinoj ženi učesnici plivanja na Starom Jezeru Snežani Milovanov

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. januar 2022. •

Časni krst, Nikola Filipović predao jedinoj ženi učesnici plivanja na Starom Jezeru Snežani Milovanov

Danas je Bogojavljenje, kada se tradicionalno, širom Srbije organizuje plivanje za časni krst. U Kikindi je ovo takmičenje, mada ga učesnici ne doživljavaju kao takmičenje, već duhovnu potrebu, organizovano u Novim Kozarcima i na Starom Jezeru.

Izuzetan gest plivača u Kikindi. Nikola Filipović iz Kikinde je doplivavši do časnog krsta isti je predao dvadesetosmogodišnjoj Snežani Milovanov, jedinoj ženi koja se osmelila da zapliva do časnog krsta pored 22 muškarca, u vodi čija je temperatura iznosila 4 stepena.

Mladi Nikola Filipović iz Kikinde koji je prvi doplivao do časnog krsta na Starom jezeru u Kikindi isti je predao jedinoj ženi učesnici, dvadesetsedmogodišnjoj Snežani Milovanov.

– Prvi put plivam. Ja sam danas plivala sa tri srca ali to ću zadržati za sebe. Voda je ledena ali je toplo oko srca. Sinoć sam došla na ideju da bih mogla plivati za časni krst. Ova pobeda je ovog puta samo za mene, iskrena je Snežana Milovanov.

Snežana je zaposlena u Gerontološkom centru, inače se 12 godina bavila kik boksom, a želja koju je sebi poželela u ponoć i kada je u rukama držala časni krst želimo da joj se što pre ostvari.

Humani gestdvadesetdvojice, da časni krst ode u ruke Snežane Milovanov, pohvalio je i gradonačelnik.

Momci su bili izuzetno tolerantni i jedinoj devojvi prepustili da uzme časni krst, to je ono što veliča hrabrost ovih momaka, kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Ovo je osmi put od kako Ronilački klub „Orka“ organizuje plivanje za časni ksrt na Starom jezeru u Kikindi. Uslovi prethodnih dana nisu bili sjajni zbog niskih temperatura, ali su ronioci razbijali led kako bi se plivanje za časni krst održalo. U podne kada je događaj uz blagoslov Oca Bobana Petrovića počeo, temperatura vode i vazduha u Kikindi bila je izjednačena i iznosila je 4 stepena.

Mnoga mesta su otkazala plivanje zbog epidemioloških mera, mi smo sve mere preduzeli i što se tiče takmičenja i što se tiče obezbeđenja, da rizik svedemo na minimum. U Kikindi zaista dosad nije bilo bitno ko će pobediti i uzeti krst. Kad god su dame plivale momci su bili toliko džentlmeni da dami prepuste krst. Bitno da je sve više mladih učestvuje, da dolaze čak i iz drugih gradova. Danas smo imali dva učesnika iz Srbobrana. Momci plivaju iz uverenja i hvala im na svemu tome, kaže organizator plivanja Stojan Bogosavljev, predsednik Ronilačkog kluba „Orka“.

Najmlađi takmičar imao je 18 godina, a najstariji 68 godina i ovo mu je već četvrti put da učestvuje u plivanju za časni krst.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena