Yunet
 

Društvo

Profesori i studenti iz Rumunije posetili “Terru”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 5. mart 2022. •

Profesori i studenti iz Rumunije posetili “Terru”

Na inicijativu Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra i Fakulteta arhitekture i urbanizma iz Temišvara otvorena je mogućnost saradnje ove dve ustanove nalik onoj koju “Terra”, već duži niz godina, ima sa Akademijom umetnosti iz Novog Sada i Fakultetom likovnih umetnosti iz Cetinja.

U cilju boljeg upoznavanje Centra “Terra” kao nastavne baze u okviru svog nastavnog programa, prodekan Fakulteta za arhitekturu i urbanizam sa Politehničkog univerzizeta iz Temišvara, professor Kristijan Blidariu je sa svojih 90 studenata i tri asistenta posetio Atelje i Muzej u okviru jednodnevnog studijskog putovanja. Studente su domaćini Verica Nemet i Aleksandar Lipovan upoznali sa istorijatom, programskim delatnostima, zbirkom, samim objektima, dok je profesor Blidariu, studente upoznao sa arhitektonskim elementima zgrada i analogijom sa ostalim malobrojnim sličnim objektima u regionu.

Plan radionice je da studenti u grupama naprave digitalni model muzeja tera kao i fizički model na osnovu kog bi razradili aneksni objekat od gline i drveta sa pratećim tehničkim crtežim. Studenti su već napravili preliminarne skice i u grupama razmatrali ideje- navodi Lipovan, menadžer međunarodne saradnje u Centru “Terra”.

Predstavnici “Terre” i fakulteta iz Temišvara složni su u oceni da se kroz ovakve pozitivne primere međunarodne saradnje može aktivno uticati na razvoj svesti o značaju zajedničkog kulturnog prostora Banata, kao i značaju kolektivne memorije i kulturnom razumevanju kao ogledalu naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Pored osnovne delatnosti, muzejske i galerijske, prioritetni ciljevi “Terre” su institucionalno umrežavanje, interkulturalni dijalog, međunarodna i međusektorska saradnja. Razvoj novih projekta institucionalne saradnje sa međunarodnim partnerima je put kojim se zajednički doprinosi razvoju i promociji pozitivnih primera saradnje zemalja kroz direktnu razmenu znanja i iskustva-zaključuje Lipovan .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena