Yunet
 

Društvo

Kikindska gimnazija je oduvek bila rasadnik naučnih i umetničkih talenata

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 29. mart 2022. •

Kikindska gimnazija je oduvek bila rasadnik naučnih i umetničkih talenata

Gimnazijalci i zaspoleni u školi „Dušan Vasiljev“, nastarijoj srednjoškolskoj ustanovi u Kikindi, svečanom akademijom obeležili su juče 164.godišnjicu od osnivanja.

Najboljim maturantima dodeljene su plakete.

Prigodnim programom, gimnazijalci i prosvetni radnici obeležili su dan ove obrazovne ustanove. Gimnazija Dušan Vasiljev uvek se može pohvaliti izuzetno nadarenim učenicima koji ostvaruju značajne uspehe a tako je i ove godine kada je 37 učenika nagrađeno plaketom. To su maturanti škole koji pored proseka 5,00 poseduju posebne nagrade za učešće na škoslkim takmičenjima.

Prošle godine, u trećoj godini Gimnazije, učestvovala sam na Regionalnom i Republičkom takmičenju talenata iz psihologije, pisala sam naučno istraživački rad i na Regionalnom sam osvojila treće mesto a na republičkom prvo. Ove godine se isto takmičim na istom takmičenju i pišem radi nadam se istim uspesima, kaže Aleksandra Ćurčin, maturantkinja Gimnazije „Dušan Vasiljev“.

– Za ovu plaketu najpre je važan odličan uspeh svake godine, a ja imam i brojne uspehe na takmičenjima iz matematike. Višestruki sam učesnik takmičenja iz matematike gde imam treću nagradu na takmičenju iz matematike i treću na takmičenju Arhimedes, prvo mesto na okružnom takmičenju ove godine, na državnom se takmičim 7.maja i nadam se dobrim rezultatima. U julu planiram da upišem elektrotehnički fakultet, odsek Informacione tehnologije, kaže Nestor Iličin,učenik Gimnazije „Dušan Vasiljev“.

Važnost ove obrazovne ustanove za Kikindu i značajna imena iz istorije škole duge 164 godine istakla je zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski.

– Kikindska Gimnazija je odškolovala mnoge uspešne generacije. Među njima su neki veliki ljudi koji su do sad doživeli nacionalnu pa i svetsku slavu. Svakako da su tu imena poput Mike Antića, Jovana Popovića, Jovana Ćirilova, Milivoja Jugina, Vesne Čipčić, i mnogi drugi koji su dali svoj doprinos i pečat na polju nauke, umetnosti i kulture, istakla je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Dodela plaketa najuspešnijim đacima je simboličan pokazatelj vrednovanja znanja, učenja i truda.

–Za vreme časova položili smo venac na bistu Dušana Vasiljeva ispred škole a takođe smo održali radionice na temu „Ekspresionizam – plava faza“ u kojoj su učestvovali učenici sa svojim profesorima, rekao je Aleksandar Mitrevski, profesor muzičke kulture u Gimnaziji „Dušan Vasiljev“.

Ove godine kikindsku gimnaziju završava 108 maturanata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena